Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

A gyermekvédelem hazánkban az utóbbi évtizedekben jelentős változásokon ment és megy keresztül. A változások legfőbb erénye, hogy új lehetőségek tárulnak az értő, a gyermekvédelmet hivatásként megélő kollégák elé. Egy ilyen folyamatnak lehetünk most is tanúi, sőt megélői azáltal, hogy a „feladatcentrikusság” helyett gyermekközpontúság, az „ügyek” helyett esetkezelés, a „munkavégzés” helyett szakmaiság kerül a fókuszba a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hitvallásában, elkötelezettségében.

A szolgáltatás az által válik valóban támogató szolgáltatássá, hogy maga a gyermek és az ő esete, élettörténete, lehetőségei határozzák meg a mellette álló, vele foglalkozó kollégák mindennapi tevékenységét. Ez az új attitűd kell, hogy nem csupán ismereti, hanem érzelmi és viselkedéses szinten is átjárja hivatásunkat.

Ehhez az attitűdváltáshoz nyújthatnak hatékony segítséget a Módszertani Intézményünk által kezdeményezett szakmai konzultációs napok. 2014 óta rendszeresen szervezünk olyan szakmai találkozókat, ahol a velünk együttműködő, katolikus egyházi fenntartású nevelőszülői hálózatok, illetve gyermekotthonok által jelzett problématerületekre fókuszálva, közösen keresünk lehetséges megoldási alternatívákat, bemutatunk jó gyakorlatokat, bővítjük adott témához kapcsolódó ismereteinket.

Egy-egy ilyen konzultációs nap során a módszertani nevelőszülői hálózat és a módszertani gyermekotthon munkatársainak közreműködésével lehetőséget kívánunk nyújtani konkrét gyermekotthoni és a nevelőszülői hivatásvállalással kapcsolatos szakmai-módszertani problémák megbeszélésére, módszertani információk cseréjére.

A tematika összeállítása a katolikus egyházi fenntartásban működő nevelőszülői hálózatokban és gyermekotthonokban dolgozó munkatársak igényei, kérései alapján történik

Szakmai Konzultációs Napok

Rendszeres szakmai programjaink