Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Szeretetfalu épül a pusztában


Az ÁGOTA® Alapítvány 2018-ban vásárolta meg - többek között kormányzati támogatással - azt a 7 hektáros területet Bács-Kiskun megyében Tass - Alsószenttamáson, ahol ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ épül gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek számára. Többek között itt, ezen a saját területen tervezi megtartani a szervezet 2022-től az állami gondozottak nyári táborát, az ÁGOTA tábort. A terület rendezése után egy olyan épületkomplexumot fognak itt kialakítani, amely a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában felnövő gyerekek számára téli-nyári szálláshelyként és rendezvényhelyszínként is hasznosulhat. 

A terület korábbi tulajdonosa a Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság volt, akik a börtönbüntetésüket letöltő emberek társadalmi integrációját segítő tevékenységet folytatattak itt, majd egy idő után elnéptelenedett. A terület megvásárlására jelentős állami támogatást kapott a szervezet, de az ott található templom, a közösségi ház és hat családi ház rendbetételéhez, valamint az óriási terület körbekerítéséhez további támogatókat keresett és talált az ÁGOTA® Alapítvány.

Ennek eredményeként a családjukból kiemelt gyermekeket segítő szervezet által csak ÁGOTA Falvának nevezett helyen zajlik a munka. A leghasznosabb, épített ingatlanokat is tartalmazó rész rekonstrukciója és teljes megújulása hamarosan befejeződik, valamint az új funkciók fogadására alkalmas infrastrukturális feltételeket alakítják. A munkálatok három ütemben folynak. 

A beruházás első ütemének legnagyobb feladata a közművesítés volt: először a csatornázás, az áram és a vezetékes víz bevezetése történt meg – ez utóbbira az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtott anyagi támogatást. Az itt álló, leromlott állapotú öt családi ház és a Szent Jobb Lator templom is teljesen felújult, a tervek között szerepel a mögötte található kálvária megújítása is. 

Szintén az első munkálatok között volt a területet bekerítése. Ebben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta az alapítók törekvését, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, hiszen a kerítésépítéshez ez a szervezet biztosította a munkaerőt: a feladatot fogvatartottak végezték, jóvátételi munkaként.

Jelenleg a közösségi ház felújítása zajlik. Itt belső konyhát, éttermi részt alakítanak ki. A közelében egy közel 200 nm-es, nagy, és több kisebb méretű filagóriát építenek. 

A növényesítés folyamatos: eddig 6000 cserjét és 250 pusztaszilt ültettek el, ami idén ősszel, novemberben 1250 facsemete elültetésével folytatódik.

Jövőre, a második ütemben kezdődik meg az ezer fő ellátására képes vizesblokk kialakítása, szikkasztós szennyvíztározós rendszer kiépítésével. Szintén ekkor készül majd el az a rendezvénycsarnok, az amfiteátrum, amely hasonlóan nagyszámú közönség befogadására lesz alkalmas. 

Ez az ütem a sportterületek kialakításával fejeződik be jövőre, ekkor válik a terület teljes körűen alkalmassá az új funkciókra. De már most látszanak azok a helyek, amelyek különböző hasznos elfoglaltságokra teremtenek majd lehetőséget: ilyenek lesznek a mozgásra hívó foci-, illetve strandröplabdapályák, a nyári melegben enyhet adó medencék. ÁGOTA Falvára több játszóteret is terveznek, kisebbeknek és nagyobbaknak is. 

A harmadik ütemben más csak apró simítások maradnak hátra. A tervek szerint két év múlva, a jubileumi, 25. ÁGOTA tábort már itt, ezen a területen szeretné megtartani az ÁGOTA® Alapítvány, de ahogyan fejlődik az infrastruktúra, úgy fognak itt egyre több, kisebb lélekszámú programot tartani. 

Az Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató köszönettel tartozik a sok támogatásért, amely lehetővé teszi a terület megújulását és későbbi használatát. Különös tekintettel a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szakembergárdájának és dr. Kovács Ernő kormánymegbízottnak, valamint a Tass - Alsószenttamás közvetlen szomszédságában lévő települések polgármestereinek a segítő szándékért. 
Adventi szavalóverseny ÁGOTA Falván

Adventi szavalóverseny ÁGOTA Falván

Pasztorációs csoportunk idén is adventi szavalóversenyre hívta fiataljainkat. Most először az ÁGOTA Közösség számára olyan fontos helyszínen, ÁGOTA Falván tudtunk összegyűlni erre a meghitt alkalomra.

Az utógondozásról és otthonteremtésről szólt egy napunk ÁGOTA Falván

Az utógondozásról és otthonteremtésről szólt egy napunk ÁGOTA Falván

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány utógondozással és otthonteremtéssel kapcsolatos programot rendezett a gondoskodásában élő fiatalok számára.

Petőfi-szavalóversenyt tartottunk ÁGOTA Falván

Petőfi-szavalóversenyt tartottunk ÁGOTA Falván

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány Petőfi 200 címmel ÁGOTA Falván rendezett szavalóversenyt a gondoskodásában élő gyermekek számára.

Tágra nyílt szívek. Dokumentumfilm a XXV. ÁGOTA Táborról

Tágra nyílt szívek. Dokumentumfilm a XXV. ÁGOTA Táborról

A XXV. ÁGOTA Táborról készített dokumentumfilmben számtalan jó ember mesél arról, miért is a szívügye ez a nagyszabású esemény.

Gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok rúgták a bőrt

Gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok rúgták a bőrt

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány labdarúgó tornát rendezett Tass-Alsószenttamáson a gondoskodásában élő fiatalok számára.