Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Szeretetfalu épül a pusztában


Az ÁGOTA® Alapítvány 2018-ban vásárolta meg - többek között kormányzati támogatással - azt a 7 hektáros területet Bács-Kiskun megyében Tass - Alsószenttamáson, ahol ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ épül gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek számára. Többek között itt, ezen a saját területen tervezi megtartani a szervezet 2022-től az állami gondozottak nyári táborát, az ÁGOTA tábort. A terület rendezése után egy olyan épületkomplexumot fognak itt kialakítani, amely a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában felnövő gyerekek számára téli-nyári szálláshelyként és rendezvényhelyszínként is hasznosulhat. 

A terület korábbi tulajdonosa a Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság volt, akik a börtönbüntetésüket letöltő emberek társadalmi integrációját segítő tevékenységet folytatattak itt, majd egy idő után elnéptelenedett. A terület megvásárlására jelentős állami támogatást kapott a szervezet, de az ott található templom, a közösségi ház és hat családi ház rendbetételéhez, valamint az óriási terület körbekerítéséhez további támogatókat keresett és talált az ÁGOTA® Alapítvány.

Ennek eredményeként a családjukból kiemelt gyermekeket segítő szervezet által csak ÁGOTA Falvának nevezett helyen zajlik a munka. A leghasznosabb, épített ingatlanokat is tartalmazó rész rekonstrukciója és teljes megújulása hamarosan befejeződik, valamint az új funkciók fogadására alkalmas infrastrukturális feltételeket alakítják. A munkálatok három ütemben folynak. 

A beruházás első ütemének legnagyobb feladata a közművesítés volt: először a csatornázás, az áram és a vezetékes víz bevezetése történt meg – ez utóbbira az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtott anyagi támogatást. Az itt álló, leromlott állapotú öt családi ház és a Szent Jobb Lator templom is teljesen felújult, a tervek között szerepel a mögötte található kálvária megújítása is. 

Szintén az első munkálatok között volt a területet bekerítése. Ebben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta az alapítók törekvését, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, hiszen a kerítésépítéshez ez a szervezet biztosította a munkaerőt: a feladatot fogvatartottak végezték, jóvátételi munkaként.

Jelenleg a közösségi ház felújítása zajlik. Itt belső konyhát, éttermi részt alakítanak ki. A közelében egy közel 200 nm-es, nagy, és több kisebb méretű filagóriát építenek. 

A növényesítés folyamatos: eddig 6000 cserjét és 250 pusztaszilt ültettek el, ami idén ősszel, novemberben 1250 facsemete elültetésével folytatódik.

Jövőre, a második ütemben kezdődik meg az ezer fő ellátására képes vizesblokk kialakítása, szikkasztós szennyvíztározós rendszer kiépítésével. Szintén ekkor készül majd el az a rendezvénycsarnok, az amfiteátrum, amely hasonlóan nagyszámú közönség befogadására lesz alkalmas. 

Ez az ütem a sportterületek kialakításával fejeződik be jövőre, ekkor válik a terület teljes körűen alkalmassá az új funkciókra. De már most látszanak azok a helyek, amelyek különböző hasznos elfoglaltságokra teremtenek majd lehetőséget: ilyenek lesznek a mozgásra hívó foci-, illetve strandröplabdapályák, a nyári melegben enyhet adó medencék. ÁGOTA Falvára több játszóteret is terveznek, kisebbeknek és nagyobbaknak is. 

A harmadik ütemben más csak apró simítások maradnak hátra. A tervek szerint két év múlva, a jubileumi, 25. ÁGOTA tábort már itt, ezen a területen szeretné megtartani az ÁGOTA® Alapítvány, de ahogyan fejlődik az infrastruktúra, úgy fognak itt egyre több, kisebb lélekszámú programot tartani. 

Az Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató köszönettel tartozik a sok támogatásért, amely lehetővé teszi a terület megújulását és későbbi használatát. Különös tekintettel a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szakembergárdájának és dr. Kovács Ernő kormánymegbízottnak, valamint a Tass - Alsószenttamás közvetlen szomszédságában lévő települések polgármestereinek a segítő szándékért. 
Ne félj, mert megváltottalak - Hit tábor ÁGOTA Falván

Ne félj, mert megváltottalak - Hit tábor ÁGOTA Falván

Pasztorális tevékenységünk kiemelkedő programja ez a tábor, amelynek célja, hogy azok a gyermekeink, akik érdeklődnek a lelkiség iránt megerősítést kapjanak a kortárscsoportban megélt hit által.

Asztalitenisz bajnokot avattunk-videóval

Asztalitenisz bajnokot avattunk-videóval

Véget ért az első ÁGOTA Országos Asztalitenisz bajnokság. A nyolc területi forduló után a döntőt ÁGOTA Falván rendezték meg, a versenyt a hajósi lakásotthonban élő Horváth István nyerte.

25 éves az ÁGOTA közösség

25 éves az ÁGOTA közösség

Jelképes kapunyitással ünnepelte az ÁGOTA közösség fennállásának 25. évfordulóját Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván.

Hitben erősödő kapcsolatok - Élményekben gazdag volt az idei Hit tábor

Hitben erősödő kapcsolatok - Élményekben gazdag volt az idei Hit tábor

A Hit tábort célja az, hogy megszólítsa azokat a gyermekeket és fiatalokat, akiknek az életében, a mindennapjaiban fontos a hit, vagy szeretnék, hogy fontos legyen.

ÁGOTA Falva jövőre már várja a gyerekeket

ÁGOTA Falva jövőre már várja a gyerekeket

Végéhez közeledik az ÁGOTA Alapítvány több, mint két éve indult beruházása, ÁGOTA Falva építése Tass – Alsószenttamáson. Kothencz János, az ÁGOTA Falva megálmodója vezette körbe...