Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Terápiás és fejlesztő foglalkozásaink


A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató több mint fél évtizede szervez a szakellátásban élő gyermekek számára olyan a terápiás és fejlesztő foglalkozásokat, melyek a gyermekek testi-lelki egészségét és pszichés fejlődését segítik elő. Egy fejlesztési folyamat minden esetben a gyermek személyiségének egészét célozza: a testi, pszichikai funkciókat, a tudás elsajátításának elemeit, a gyermek viselkedését, társas viszonyulásait és teljesítményét kívánja befolyásolni.

A foglalkozásokat teljes mértékben személyre szabottan szervezzük, figyelembe véve az egyén sajátos problémáit, melyek igen sokrétűek lehetnek: gyakran beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségként, kevert specifikus zavarként vagy csak „problémaként” jelentkeznek.

Gyógypedagógiai és konduktív pedagógiai csoportunk 2015 óta azon munkálkodik, hogy beazonosítsa és működtesse a Szolgáltató teljes területén a gyermekek igényeinek leginkább megfelelő típusú terápiás eljárásokat. Differenciált fejlesztéssel, egyéni korrekcióval, egyénre szabott haladási ütemmel, a különböző okokból, nevelési előzményekből és körülményekből, készségek és képességek elmaradásából származó hátrányok ellensúlyozásával és csökkentésével hozzájárulhatunk, hogy a gyermek sikeres eredményeket érjen el az élet több területén.

Az elmúlt évek során öt megyében (Bács-Kiskun megye, Csongrád-Csanád megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye), a megyék több településén koordinálta csoportunk a fejlesztő terápiás lehetőségek biztosítását gyermekeink számára. 

Jelenleg is tíz terápiás szakember nyújt ezeken a területeken különböző rendszerességgel egyéni és kiscsoportos fejlesztési lehetőségeket. 

Korábbi munkánk alapján a következő terápiás eljárások bizonyulnak a legeredményesebbnek: 

  • beszéd és nyelvi fejlesztés (logopédia),
  • alternatív mozgásterápiák (tervezett szenzomotoros tréning, alapozó terápia, dinamikus szenzoros integrációs terápia), 
  • komplex pszichopedagógiai és gyógypedagógiai fejlesztés, a korai fejlesztés különböző módszerei, valamint az ezeket kiegészítő állatasszisztált terápiás eljárások.

A közvetlenül gyermekeket célzó foglalkozásokon felül a nevelőszülők számára is biztosítunk konzultációs lehetőséget. nevelőszülőkkel történő egyeztetés, megbeszélés, tanácsadás nagyban elősegíti a gyermekek fejlődését. 

2020 július elsejével azzal a szándékkal alakult meg a Gyógypedagógiai divízió, hogy korábbi munkánkat a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató további területeire is kiterjesszük, és megvalósítsuk azokat a foglalkozásokat, melyek a gyermekcsoport igényeihez leginkább illeszkedve elősegítik a gyermekek egészséges testi-lelki-pszichés fejlődését. 

Célunk, hogy a területi igazgatók, nevelőszülői hálózatok szakmai vezetői és nevelőszülői tanácsadók közreműködésével mihamarabb megteremthessük ezeket.

Köszönjük, hogy segítitek munkánkat!


Bakaity Anna

Gyógypedagógiai divízió vezető

Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató


Imádják autizmussal élő gyermekeiket a Heves megyei nevelőszülők

Imádják autizmussal élő gyermekeiket a Heves megyei nevelőszülők

Lacika és Balázs mindketten Heves megyei nevelőszülőinknél nevelkedő, autizmus spektrumzavarral élő gyermekek. Nevelőcsaládjaik ugyanúgy szeretik őket, mint a diagnózis előtt.

Személyre szabott fejlesztéssel segítünk

Személyre szabott fejlesztéssel segítünk

Fejlesztő torna, állatasszisztált foglalkozás, vagy akár hidroterápia is rendelkezésére áll a nevelőszülőknél és a lakásotthonokban élő gyerekeknek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál.

Eredményes a gyógypedagógiai fejlesztő munkánk

Eredményes a gyógypedagógiai fejlesztő munkánk

A Szegeden élő fiatal nő egyedülállóként neveli a most ötéves kisfiút...

Kapcsolódó videó: