Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Krisztus közösségéhez tartozunk

Nemeskürty István tanár úrtól hallottam egy nagyon jó megkülönböztetést a tömeg és a közösség között. 

Azt mondta, hogy amikor egy csoport spontán módon a hangadót, a vonatkozási pontot egy egyszerű, a legprimitívebb, legkevesebb IQ-val rendelkező tagjában véli felfedezni, az válik hangadóvá, akkor ez a csoport tömeggé silányul. 

Amikor pedig spontán módon egy csoport hangadójának, vonatkozási pontjának a legintelligensebb pontját tekinti, akkor ez a csoport közösséggé nemesül. 

Számomra a közösségi élmény abból fakad, hogy egy olyan csoport tagja vagyok, amely tagjai Krisztust tartják vonatkozási pontnak.

A keresztény közösség Krisztus közössége ad igazi közösségi élményt. És ez lehetőséget ad arra is, hogy minden gyarlóságunk, korlátunk ellenére, kifelé nem a mi gyarlóságunkat, hanem az ő nagyságát, szeretetét, szentségét, jóságát tudjuk sugározni. 

Ez a kötelességünk is. 

A közösséghez tartozás mindig felelősségtudatot jelent, ezért az egyház, Krisztus-közössége kötelességének tartja, hogy felelősséget vállaljon kifelé is, a társadalom szolgálatában. 

Ezt meg is tesszük a köznevelés, a szociális terület, a felsőoktatás, a kultúra, a gyermek-és ifjúságvédelem terén. 

A feladat itt mindig számunkra - a szakmai szakszerűségen túl – hogy megtanítsuk, arra neveljük az embert, a személyt, hogy közösséghez tartozzon. Ne tömeg tagja legyen, mert sokkal jobb érzés, - emberhez méltóbb -, ha magunkat egy közösség tagjának érezzük, így élünk, mintha egy tömeg tagjaként vegetálunk. 

Dr. Kiss-Rigó László                  

megyéspüspök                                     

Szeged-Csanádi Egyházmegye