Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/BC5K7676.jpg

2018

Szakmai Konzultációs Nap: Mi a Te utad?

Időpont: 2018. február 21. 11:00- 13:00

Helyszín: 6723 Szeged, Csongor tér 8.

Az előadás célja, feladata: a gyermekvédelmi szakellátásban személyiségünk a legfőbb eszközünk, a ránk bízott gyermekek életútjának segítéséhez. E segítségadáshoz nekünk magunknak is összeszedettnek, felkészültnek, tudatosnak kell lennünk. Ezt a tudatosságot szeretnénk kollégáink és önmagunk számára is segíteni ezzel az előadással.

10.30 -11.00   Regisztráció

11.00 – 11.05  Köszöntő- András Katalin

11.05-11.25    Aktuális pályázatainkról rövid összefoglaló, előttünk álló képzések, előadások, konferenciák ismertetése- Szili-Balog Mária, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézményének munkatársa

11.25 – 12.00  A személyes tudatosság és szemléletmód fontossága a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók számára–András Katalin, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató- helyettese

12. 00 – 13.00 Mi a Te utad?-  Dr. Magyar Lóránt lelkipásztor, mentálhigiénés szakember


Szakmai Konzultációs Nap- Prevenciós lehetőségek a bűnmegelőzés szemszögéből

A konzultációs szakmai nap időpontja:    2018. április 18. 11:00- 14:00 

A konzultációs szakmai nap helyszíne:     4025 Debrecen, Petőfi tér 8.

A szakmai konzultációs nap célja, feladata: A hazai gyermekvédelmi rendszerben (is) kézzelfogható nehézség olyan prevenciós eszközöket találnunk, melyek hatékony védelmet jelenthetnek gyermekeink és fiataljaink számára a bűnelkövetővé, vagy az áldozattá válás elkerülésének útján. Szakmai konzultációs napunkon meghívott előadónk útmutatásával ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. 

Meghívott előadó:     A BELÜGYMINISZTÉRIUM Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárságának főosztályáról Gratzer- Sövényházy Edit rendőrezredes, főosztályvezető

A szakmai konzultációs nap célcsoportja: katolikus egyházi fenntartásban működő intézmények kollégái (gyermek- és lakásotthonban dolgozó kollégák, nevelőszülői hálózatok munkatársai, nevelőszülőket is beleértve)

Szakmai Konzultációs Nap- Érzelmi nevelés és kötődés


A konzultációs szakmai nap időpontja:    2018. június 13. szerda. 10:00- 13:00 


A konzultációs szakmai nap helyszíne:     Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 

6000 Kecskemét Árpád krt. 4.

A szakmai konzultációs nap célja, feladata: A hazai gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermekek és fiatalok számára veszteségeik miatt nehézséget okoz új, megtartó erejű érzelmi kapcsolatokat, kötődéseket kiépíteni. A velük foglalkozó szakemberekben közös, hogy alkalmanként eszköztelennek, tehetetlennek érzik magukat a rájuk bízott fiatalok motiválásában, érzelmi megtartásában, hitük építésében. A szakmai konzultációs nappal a célunk, hogy a kollégák felfrissülést, gondolkodni valót, új ötleteket nyerjenek a nevelés, a kötődés kialakítása, lelki építkezés terén.

Meghívott előadó:     Uzsalyné dr. Pécsi Rita - neveléskutató                                            András Katalin, pszichológus Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Nevelőszülői Hálózatokért felelős főigazgató helyettes

A szakmai konzultációs nap célcsoportja: katolikus egyházi fenntartásban működő intézmények kollégái (gyermek- és lakásotthonban dolgozó kollégák, nevelőszülői hálózatok munkatársai, nevelőszülőket is beleértve)


2018. október 18. - Szakmai Konzultációs Nap- Segítség a nevelésben, a viselkedési problémák, és ami mögöttük van

A gyermekekkel közvetlenül foglalkozó kollégák számára sokszor okoz nehézséget a családból kiemelt gyermekek viselkedése. Gyermekeinknél ezek a problémák sokkal mélyebben gyökereznek, mintsem, hogy azokat pusztán a tünetek alapján, általánosságokat megfogalmazva kezelhetnénk. A konzultációs napon a problémák megfogalmazásán túl, a gyakorlatban is alkalmazható megoldási javaslatokat mutatnak be előadóink.


A konzultációs szakmai nap időpontja:    2018. október 18. csütörtök 10:00- 16:00 

A konzultációs szakmai nap helyszíne:     Csongor téri Közösségi Ház 

6723 Szeged Csongor tér 8.


ELŐADÁSOK

10.00 -12.00 A normál lelki fejlődés, és a gyermek problémáinak felismerése

Előadók: Dr. Dochnal Roberta  gyermekpszichiáter, valamint Komáromi Katalin mentálhigiénés szakember, családterapeuta 

 A normál lelki fejlődés ismertetése, mérföldkövei – melynek tükrében a rendellenesség könnyen felismerhető, kihangsúlyozva a család és a kötődés, a stabilitás és a nevelési keretek fontosságát.

Hogyan ismerhetem fel a gyermek lelki problémáit 

Szorongások, hangulati problémák, alvás és evészavar, magatartásproblémák, agresszió és dühkitörés, tanulás, bántalmazás, önsértés stb.

Mit tehetek? Hogyan segítsek? Mit tehet a család?

12.15 – 13.45 A mesékben rejlő lehetőségek a gyermekvédelem területén

Előadó: Dr. Tandari-Kovács Mariann pszichológus

Milyen lehetőségeket nyújtanak a mesék a gyermek, a kamasz és a fiatal felnőtt számára a nehézségekkel való megküzdésben? Hogyan segíti a mesehallgatás és a mesemondás rituáléja a kapcsolatfelvételt és a kapcsolatban maradást? Mikor és mit olvassunk a gyermekeknek? Az előadásban ezeket a kérdéseket járjuk körül a Boldizsár Ildikó által megalkotott és kidolgozott alkotó-fejlesztő meseterápia módszere mentén. "Nincs olyan élethelyzet, melynek ne lenne mesebeli párja" - vallja Ildikó. A mi gyerekeink élethelyzetét milyen mesék tükrözik legjobban?

14.15- 15.45 Hogyan bánjunk a Z generációval?

Előadó: Kispéter Andrea tanár, tréner

Mi is az a Z generáció, mik az erősségeik, a Z generációt befolyásoló infokommunikációs szocializációs hatásokhoz kapcsolódó téma az internet biztonságos felhasználása, az interneteskommunikáció szabályai. Megvitatásra kerülnek a büntetés hátulütői, továbbá a résztvevők módszereket ismerhetnek meg az gyermekek önfegyelmének kialakítására. Elemezzük a megjelenő, jellemzőkonfliktusforrások eredetét, kezelésének lehetőségeit.
Foglalkozunk a tanulást hátráltató érzelmek kezelésével, a meggyőzéseszközeivel, a szerepfelfogásokhoz, helyzetekhez és színterekhezkapcsolódó kommunikációs stratégiákkal, és a visszajelzésekkel, melyekpozitívan befolyásolják a tanulási klímát.
A résztvevők motiváló, kooperációra alapozó, tevékenységközpontúmódszerekkel ismerkednek meg.

/media/uploads/images/post_upload/IMG_0960.jpeg
Szakmai konzultáció Szolnokon az utógondozói ellátás kérdéseiről
/media/uploads/images/post_upload/bIMG_0882.jpeg
Szakmai nap Gyomaendrődön
/media/uploads/images/post_upload/310691309_436816711896783_4235940269507938178_n.jpg
Szakmai napot tartottak Egerben Módszertani Intézményrendszerünk munkatársai