Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/SAC_2835.jpg

Az ÁGOTA Közösség kiemelt feladatának tartja, hogy segítse a családból kiemelt roma származású gyermekek identitásának ápolását. Ezt a célt szolgálta az I. ÁGOTA Roma nap is, amely ÁGOTA Falván kapott helyet. 

Mintegy 150-en érkeztek az eseményre, köztük 116 gyermekünk és fiatalunk, akik nevelőszülőknél és lakásotthonokban élnek. A legtöbben messziről, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Pest, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből utaztak ÁGOTA Falvára a Roma napra. 

A napot nyitó köszöntő beszédében dr. Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese kiemelte, a színes programok célja az, hogy az ÁGOTA Közösség roma fiataljai mind legyenek büszkék és büszkén vállalják is azt, hogy romák.

– A cigányok jó emberek és nagy szívvel rendelkeznek – hangsúlyozta Szili-Balog Mária programkoordinátor. – Közösségünkben a cigány embereket nagyon megbecsüljük. Mi hiszünk abban, hogy a cigány kultúra rendkívül sokszínű és példaértékű lehet a nem cigány emberek előtt is – tette hozzá Szili-Balog Mária

A Roma napot egy interaktív beszélgetés nyitotta meg, amelyen a cigányság történelmével, eredetével és jelképeivel ismerkedtek a fiatalok. Többek közt arról is beszéltek, hogy mit jelképez a cigány zászló, melyek voltak a hagyományos cigány mesterségek a régmúltban, illetve miért más a magyar és a nemzetközi cigány himnusz?

Természetesen a nap nem telhetett el pörgős cigánytáncok nélkül. A talpalávaló ezúttal élő zene volt, hiszen az eseményen vendégül láthattuk a Karaván Família együttest, akik az európai cigány zenei hagyományokat a latin zenével, a blues-zal és a popzenével ötvözik. A Karaván Família nemcsak a táncházhoz szolgáltatta a kiváló alapot, hanem beszélt arról is a fiatalságnak, hogy a hagyományőrző cigány családokban a zene, az ének, a tánc kiemelkedő értékkel bír. 

– Nagyon tetszett, jó volt, izgalmas. Az tetszett a legjobban, amikor elkezdtek táncolni – mesélte a 16 éves Dénes, aki a felsőzsolcai lakásotthonból érkezett a Roma napra. Ő ugyan nem szeret táncolni, mégis a nap táncos programjai tetszettek neki legjobban. Korábban nem járt még ÁGOTA Falván, de barátaitól már sokat hallott róla, szeretne eljönni a nyári ÁGOTA Táborba is.

A Roma napot az I. ÁGOTA Dansina cigánytánc verseny zárta, amely megmutatta a közönség és a zsűri számára is, hogy közösségünkben számtalan tánctehetség akad a kicsik és a nagyok közt is. 

Pisák Dezsőné mintegy 30 éve nevelőszülő. Az ÁGOTA Közösség minden olyan rendezvényére elviszi a nála cseperedő gyermekeket, amire csak lehetősége nyílik. A Roma napra most három kicsivel érkezett Pásztóról, akik nagyon élvezték a programokat, a 7 éves Szofika még a táncversenyen is részt vett. – Nagyon sok embernek meg szeretnénk köszönni, akik hozzájárultak ehhez a naphoz. És hálásak vagyunk Istennek is, hogy embereket szervezett ide – foglalta össze a nevelőszülő.


Az I. ÁGOTA Dansina cigánytánc verseny helyezettjei:

Lány tánc kategóriában: 1. helyezett: Conka Jázmin, Nógrád vármegye

                                       2. helyezett: Sár Nikolett, Baranya vármegye

                                       3. helyezett: Csókai Ilona Irén, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Fiú tánc kategóriában:  1. helyezett: Bada Dzsulió, Nógrád vármegye 

                                      2. helyezett: Cchill János, Baranya vármegye

                                      3. helyezett: Horváth István, Baranya vármegye


(fotók: Sándor Judit)

/media/uploads/images/post_upload/Photoroom-20240407_142832-01.jpeg
Tovább folytatta az éremhalmozást Szilágyi Zsanett, az ÁGOTA Közösség tehetséges úszója!
/media/uploads/images/post_upload/IMG_3661.jpg
Az 50 napos húsvéti ünnepkör történéseit elevenítették fel az ÁGOTA Közösség fiataljai Kiskunfélegyházán
/media/uploads/images/post_upload/Messenger_creation_d286f7ff-1233-42c0-b9af-83763d587ecd.jpeg
Szakmai nappal egybekötött csapatépítő tréninget szervezett a gyógypedagógiai divízió ÁGOTA Falván!