Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/BC5K5101.jpg

Magyar kultúra napi vetélkedővel megkezdődtek az élményprogramok a hétvégén Tass-Alsószenttamáson. ÁGOTA-Falván az ifjúsági, kulturális, szabadidős és lelkiségi központban mostantól minden hétvégén rendezvényekkel várják a nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő fiatalokat.

A Bács-Kiskun megyei településen tavaly nyáron nyitotta meg kapuit az állami gondoskodásban élő gyermekek előtt, a 25. ÁGOTA Táborral. ÁGOTA Falva azonban nemcsak nyáron fogadja a fiatalokat. – Itt az ifjúsági, kulturális, szabadidős és lelkiségi központban egész évben várjuk különböző programokkal a családjukból kiemelt gyermekeket. Az idei programsorozatnak ez az első állomása, a jövőben a kulturális események mellett sport és élményprogramokat is szervezünk számukra – hangsúlyozta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

Ezen a hétvégén a magyar kultúra napja alkalmából rendezett vetélkedőt nevelőszülőknél és lakásotthonban élő fiataloknak a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány.  A verseny célja a Himnusz 200. évfordulójának megünneplése mellett az volt, hogy a fiatalok jobban megismerjék és ápolják anyanyelvünket, kultúránkat, történelmünket. 

A három fős csapatok Békés, Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyéből érkeztek. 12 - 18 év közötti fiatalok mérették meg tudásukat a Himnuszról, a magyar nyelvről, jelképeinkről, hagyományainkról és magyarságunkról.

A jó hangulatú vetélkedőn többek között egy mobiltelefonos kvízkészítő alkalmazás, a Kahoot segítségével vonták bele a gyermekeket a játékba. Először a Himnusszal kapcsolatos kérdésekre kellett helyes választ adniuk, itt nemcsak a tudás, a gyorsaság is számított.

–  Azt tapasztaltam, hogy ha bevonjuk a mobiltelefont a játékba, akár egy alkalmazásnak köszönhetően, akkor nyert ügyünk van. A gyermekek élvezték, hogy tudják a megoldást, az izgalmat pedig az adta, hogy ki nyomta meg a telefonon a megfelelő gombot a leggyorsabban – magyarázta a program ötletgazdája, az ÁGOTA Közösség élménypedagógusa Petyovszki István.

Olyan feladat is volt, hogy magyar kultúra szó betűiből kellett minél több magyar szót kirakniuk, emellett híres magyarokat és ismert magyarországi városokat is fel kellett ismerniük. Az egyik legnépszerűbb játék az volt, amikor egy sorból, vagy kifejezésből egy-egy magyar népdal kitalálása volt a feladat, amit aztán közösen énekeltek el.

–  Mi Békés vármegyéből jöttünk, mindhárman gimnazisták vagyunk és kedvenc tantárgyunk a magyar irodalom. Azért vagyunk itt, mert érdekel minket a téma, vannak könnyebb feladatok, de akadt nehezebb is. Kedvencünk a szókirakó és a népdalos forduló volt – mondta Katinka, aki Erikkel és Melisszával érkezett ÁGOTA Falvára.

Bács-Kiskun vármegyét egy jásszentlászlói gárda képviselta: Dorina, Jázmin és Bence a kvízjátékokat élvezték a legjobban. – Nagyon szeretünk programokra járni, valamint óriási kedvencünk a kvízjáték, a Kahoot. Ezt az iskolában is gyakran használjuk, ebben jók vagyunk, és bár egyet értettünk a válaszban, de néha mégis félrenyomtunk – mesélték a lányok nevetve.

A vetélkedőt Békés vármegye 1-es csapata nyerte, Békés 2-es csapata előtt, harmadik a Bács-Kiskun vármegyei gárda lett.


/media/uploads/images/post_upload/BC5K8882.jpg
Interaktív bűnmegelőzési napon vettek részt az ÁGOTA Közösség fiataljai ÁGOTA Falván!
/media/uploads/images/post_upload/KC2418_2910.jpg
Újabb jó embereket találtunk Bács-Kiskun vármegyében – új nevelőszülőkkel gazdagodott az ÁGOTA Közösség
/media/uploads/images/post_upload/SAC_0885.jpg
Rajzpályázatot hirdettek a közelgő anyák napja alkalmából az ÁGOTA Közösség Tolna vármegyei munkatársai "Az én anyukám" címmel.