Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/SAC_2986.jpg

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezés már több, mint egy évtizede segíti az összefogás és szolidaritás eszméjére építve az arra rászoruló gyermekeket, családokat Magyarország egész területén, illetve a környező országok magyarlakta területein. Idén ÁGOTA Falva adhatott otthont ennek a rendkívüli eseménynek.

2023-ban 300 gyűjtőponton mintegy 1100 tonna búza gyűlt össze a teljes magyar gazdatársadalmat megmozgató kezdeményezésnek köszönhetően. Ám emellett jelentős vetőmag-, zöldség- és gyümölcsfelajánlás illetve számítástechnikai eszközök is érkeztek a gyűjtés során. A malmok, fuvarozók és pékek is a program mellé álltak és egyként fogtak össze, hogy idén is biztosítani tudják sok ezer rászoruló számára a mindennapi kenyeret, szerte a Kárpát-medencében. Az ÁGOTA Közösség számára a Bács-Kiskun, Heves és Csongrád-Csanád vármegyei gazdák összesen 12 tonna lisztet ajánlottak fel.

Az ÁGOTA Közösség 500 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatallal együtt ünnepelt ÁGOTA Falván az eseményen. Ahogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök videóüzenetében fogalmazott: „A Magyarok Kenyere program kezdeményezői, szervezői évekkel ezelőtt egy csodálatos hagyományt indítottak, amely megnyilvánulása és egyúttal motorja a nemzeti összetartozásnak, szolidairtásnak, a nemzeti identitásnak, összefogásnak.” 

Az ÁGOTA Közösség a 15 millió búzaszem program hitvallásához méltó, a nemzeti értékeket központba helyező néptáncos, énekes és hangszeres produkciókat is felvonultató műsorral várta az esemény résztvevőit. Fiataljaink mellett fellépett Csizmadia Anna Junior Prima díjas népdalénekes, a Juhász Zenekar, a Temesvári Bokréta Népdal és Citeraegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyesület is. A legnagyobb tapsot a nevelőszülőknél élő 2. osztályos Radics Manuel kapta, aki egy székely népmesével lopta be magát a közönség szívébe. Manuelt tanítója, Dobokai Róbertné Simon Dóra készítette fel az eseményre.

Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója ünnepi beszédében hangsúlyozta, rendkívül megtisztelő az ÁGOTA Közösség számára, hogy otthont adhat az adományozó ünnepségnek. 

– Hazavártunk ide mindenkit azért, hogy a gyermekeink tanulhassanak valamit a mai napból. Ugyanis nagyon sokan vannak ma itt olyanok, akik ennek a társadalomnak, hazánknak kenyeret adnak, és akik megmutathatnak valamit mindabból, ami a legfontosabb tápláléka a mi csemetéinknek, ez pedig az a szeretet, ami a feltétlenségen alapul, ami reményt ad, és ami jövőt mutat – fogalmazott Kothencz János.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének vármegyei elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, az teszi igazán különlegessé az ünnepséget, hogy nagy számban lehetnek jelen azok a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok, akiknek a gazdák széleskörű összefogással egész évben gyűjtöttek. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szintén méltatta, hogy ÁGOTA Falva ad otthont az eseménynek, kiemelte, hogy a Magyarok kenyere program ugyanúgy a másokról való gondoskodás elvére épül, mint az ÁGOTA Közösség arra rászoruló gyermekekért végzett munkája.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, a mezőgazdász területet a gyermekvédelemmel az a felismerés köti össze, hogy bármilyen nehéz is az élet, bármilyen kapcsolat ment is tönkre, annak a bizalomnak mindig meg kell maradnia, hogy van olyan közösség, amely támaszul tud szolgálni mindenkinek. a reménynek mindig élnie kell, hogy van egy közösség, amely támaszul szolgálhat. – Az ÁGOTA Közösség ezt a munkát vállalta, és azért küzd nap, mint nap, ezért hozták létre ÁGOTA Falvát is, ezt a gyermekvédelmi komplexumot, hogy ezt a bizalmi szálat tudják erősíteni.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke az ünnepségen bejelentette, a Magosz a Magyarok Kenyere Alapítvánnyal összefogva száz tablettel ajándékozza meg az ÁGOTA Közösséget. 

Az ünnepségen támogatói okleveleket és jelképes adományokat nyújtottak át számos szervezetnek, köztük az ÁGOTA Alapítványnak is. 

A 15 millió búzaszem programban összegyűlt adományok összesen 19 vármegyébe és 15 határon túli szervezethez jutnak majd el, összesen közel 500 szervezethez.

Az eseményen áldást mondott Pálinkásné Balogi Beáta lelkész és Bese Gergő Péter plébános.

(fotók: Sándor Judit és Gémes Sándor)

/media/uploads/images/post_upload/SAC_0885.jpg
Rajzpályázatot hirdettek a közelgő anyák napja alkalmából az ÁGOTA Közösség Tolna vármegyei munkatársai "Az én anyukám" címmel.
/media/uploads/images/post_upload/Fb_20240429.png
Heti Útravaló - 2024. 16. HÉT
/media/uploads/images/post_upload/Photoroom-20240407_142832-01.jpeg
Tovább folytatta az éremhalmozást Szilágyi Zsanett, az ÁGOTA Közösség tehetséges úszója!