Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/94.JPG

Alapításunk 10. évfordulóját ünnepeljük idén, ennek alkalmából 10-esre fel! címmel alkotói pályázatot hirdettünk. Arra kértük a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket, nevelőszüleiket és a munkatársakat, hogy kreatív módon jelenítsék meg a 10-es számot. Szolgáltatónk 13 megyéjének 76 településéről 394 összesen pályamunka érkezett, a legjobbakból kiállítást szerveztünk és díjaztuk a nyerteseket. A díjátadó rendezvényen jelen volt alapítónk, Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök és Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára is. 

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ma már Magyarország legnagyobb gyermekvédelmi szakellátási intézménye, 13 megyében közel 7000 családját vesztett gyermekekről gondoskodunk.

A díjak átadása előtt főigazgatónk, Kothencz János arról beszélt, hogy hálás szívvel gondol vissza mindarra, aminek köszönhetően az elmúlt 10 évben a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tenni tudott a családjukat vesztett gyerekekért. Köszönetet mondott az egyházmegyének és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, mert mint fogalmazott, támogatásuknak köszönhetően beteljesedni látszik az út, amit elkezdtek. – A kormányzati bizalomnak hála Magyarország legnagyobb gyermekvédelmi szakellátási intézményévé váltunk. A következő 10 év célja: elcsendesedni és belső minőséget építeni – fogalmazott.

Kiss-Rigó László megyés püspök kiemelte: az egyházmegye sok területen vállalt közszolgálatot, a gyermek-és ifjúságvédelem azonban mind közül a legszebb és legnehezebb. – Szerencsére itt olyan munkatársakkal dolgozhatunk együtt, akik elkötelezettek és szakmailag is kiválóak – tette hozzá.

A rendezvény vendége volt Fülöp Attila, az EMMI államtitkára is. Ő arról beszélt, hogy a Szent Ágota a gyermekvédelem rendszerváltásának résztvevője és alakítója volt. Kiemelte: mostanra sikerült leszámolni azzal, hogy ez a feladat állami monopólium legyen és azzal is, hogy csak gyerekfelügyeletről szóljon. – A gyermekvédelem mintegy háromnegyede, a nevelőszülők pedig szinte 100 százalékban egyházi fenntartókhoz tartoznak. Mindenki azon dolgozik, hogy a 23 ezer érintett gyerek, ha kikerül a rendszerből, önálló életre legyen képes, ehhez pedig hozzájárul az a közösség is, melyet az egyház ad számukra – fogalmazott.

Pályázati felhívásunk nem tartalmazott semmilyen kötöttséget, bárki, bármilyen ötletét megvalósíthatta annak érdekében, hogy minél érzékletsebben kifejezze a számmal az összetartozást, mindazt, amit számára/számukra jelent ehhez a közösséghez tartozni. Pályázatunk sikeres volt már a beküldött pályamunkák számát illetően és az ötletesség, a kivitelezés sokszínűségét tekintve is. 

Ám ami igazán képes volt lenyűgözővé tenni az alkotásokat, az a belőlük áradó szeretet.

A beérkezett fotókat három kategóriába csoportosítottuk: nevelőszülői családok pályázatai, lakásotthonok pályázatai és egyéni indulók, pontosan azért, hogy ha nehezen is, de próbáljuk kiemelni közülük valamilyen szempont szerint a legsikerültebbeket.

Így alakult ki a végeredmény.

Az egyéni a kategóriában különdíjat kapott Bence Alex, aki Bács-Kiskun megyében, Bácsalmási Lakásotthonunkban él.  Alex 20 éves, utógondozottunk, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Szabadidejében verseket ír és fest - egy festménnyel pályázott, amely itt látható az állványon.

Tolna megyében Őcsény településen, nevelőszülőknél él harmadik helyezettünk, Nagy Mirella Dzsesszika. A 9 éves kislány kalácsból sütött 10-esével érte el a harmadik helyezést, de több pályamunkát is beküldött: virágokból, kavicsokból is rakott ki 10-eseeket. 

A második helyezésnél holtverseny alakult ki, az egyik díjazott Berki Róbert lett, aki Heves megyéből, Szihalom településről küldte be pályamunkáját. Robi eléggé viseltes focicipőből és focilabdából alkotott 10-est, ezt fotózta le. Ebből is látszik, hogy a 12 éves fiú tehetséges focista, minden e körül forog az életében. 

Szintén második helyezést ért el Tímár Ildikó nevelőszülő, aki Békés megyében Gyomaendrődön négy gyermeket nevel, 3 éves Gergőt a 4 éves Mártont a 3, a 6 éves Mirandát és a 9 éves Edinát. Volt tehát éppen elég kiscipő a háznál, ezekből rakta ki a 10-est, a gyermekeket a két kicsi kéz jeleníti meg.

Pályamunkájának elismerésével minden nevelőszülőnknek kifejezzük köszönetünket a pályázatokban nyújtott közreműködésért.  

A kategóriát a 16 éves Gáspár Ágnes nyerte, aki Bács-Kiskun megyéből, Bácsalmásról küldte pályázatát. Ágnes és testvérei több pályamunkával neveztek, mindegyikük esetében látszik a különleges rajztehetség. Reméljük, mostani sikere megerősíti őt abban, hogy érdemes a jövőben tovább fejlesztenie ezt a készségét.

Nevelőszülői családok kategóriájában különdíjat kapott a pályázat egyik legbájosabb 10-ese, amit Szakonyi Mónika nevelőszülő küldött be a Bács-Kiskun megyei Orgovány településről. Négy apró gyermek az alkotója, akik komoly munkával alkották a számot: dömperből lapátolták a kavicsot, így formázták meg a földbe. Erről folyamatról küldtek be egy fotósort, ami sokakat elvarázsolt.

A közös alkotás szép példáját mutatta be pályázatával Novák Lászlóné és Novák László nevelőszülő párunk Bács-Kiskun megyéből Madaras településről, akiknek minden náluk nevelkedő gyermeket sikerült bevonni a közös munkába. Nem is egy 10-est csináltak, hanem nagyon sokat. A házaspár mindkét tagja nevelőszülő, összesen 7 gyermeket nevelnek a 6 hónapostól a 7 évesig, és ahogyan a fotókon látszik, gyakorlottan kézműveskednek mindannyian. 

A második helyezést itt is megosztva adjuk át: egyik díjazottunk a Pest megyei Mende településről pályázó Rádi Józsefné, és három nevelt gyermeke. Mercédesz, László és Titanilla Rebeka közös, napraforgós jelmezének az ötletgazdája a nevelőszülő volt, a lányai segítettek a gyerekeknek kivitelezésben.

Szintén második helyezést ért el Hirczi Anita nevelőszülőnk, aki Tolna megyéből Paks településről küldte be lányaival közösen készített ötletes pályamunkáját. A 7 és 5 éves kislányok pólókat díszítettek anyukájuk segítségével, ők maguk díszítették, nevükkel, virágokkal, a 10-es számmal, sőt, még a Szent Ágota logó is látható az egyiken.

A kategória győztese Márkus László és Márkusné Gonda Zsuzsanna nevelőszülő párunk lett a Pest megye Fót településről. A náluk nevelkedő négy gyermek mindegyike pályázott, a 20 hónapos Hannától a 17 éves Lilláig. Mindegyik pályamunkája rendkívül kifejező, nemcsak szervezetünknek szóló üzenetet tartalmaz, hanem saját magukról is sokat árulnak el általuk. Különösen bájos a 10 éves Virág munkája, aki virágokból kirakott 10 –est küldött. 

Lakásotthonok kategória különdíját a Csanádpalota Kossuth utca 16 szám alatt lévő lakásotthonunk kapja. A 9 fiatal Aida, Roland, Fatima, Viktória, Lili, Annabella, Mónika, Dávid és Norbert Szőcs Zoltánné, Hasznosi Péter, Nagy Éva és Jancsikné Laskovicz Anita munkatársaink segítségével elutaztak Nagyérre a kilátóhoz, hogy maguk formázta 10-esekkel pályázzanak. A fotókat a magasból készítették. A fiatalok nagy része most végzett vagy általános, vagy középiskolában és mindannyian tovább tanulnak.

A harmadik helyezést Hódmezővásárhelyi Gyermekotthonunk diákjai nyerték. A 8 fiú: Pál Renátó, Zsolt, Szabolcs, Tamás, László, Laci, Ferenc és Krisztián az alkotásban segédkező kollégáink: Fodor Adrienn és Asztalos Tímea segítségével egy igazi szülinapi meglepetést küldtek: gyönyörű Szent Ágotás tortát sütöttek, pinyátát készítettek  és  videó üzenettel is kedveskedtek közösségünknek.

A Baranya megyei Szentlőrinc Munkácsy utcai otthon lakói lányok, de férfiaknak is dicséretére szolgáló alkotással pályáztak: Krisztina, Bianka, Anita, Boglárka, Dalma, Iringó, Melissza és Erzsébet sokáig emlékezetessé tették a tizedik évfordulónkat, mert a lakásotthon egyik épületének vaskapujára festették fel a Szent Ágota logóját.  Az pályamunka elkészítésében segédkező kollégáink Tóth Boglárka és Gáspár Éva voltak.

A kategória győztesei a Komárom-Esztergom megyei Vértesszőlős Lakásotthonunk gyermekei lettek: Lóránt, Alexandra, Ilona, Viktória, Lionel, Szandra és Patrik magukból csináltak tortát, ezzel is kifejezve, hogy mi, gyermekek és felnőttek ebben a közösségben ajándékai vagyunk egymásnak. Az alkotásban Szabóné Horváth Mariann kolléganő nyújtott az ötlet megvalósításához segítséget.

A díjazottak személyre szóló ajándékot kaptak a gratuláció mellé, de mindenkinek oklevéllel köszönjük meg a pályamunkáját.


/media/uploads/images/post_upload/gotatbor_msodiknap_Moment.jpg
A tábor 2. napjának legfontosabb pillanatai videón!
/media/uploads/images/post_upload/SAC_5866.jpg
Négyszemközt Kothencz Jánossal
/media/uploads/images/post_upload/gotatbor_elsnap_1_Moment.jpg
A nagy megérkezés - videón!