Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/svt tallkoz bortkp.jpg

Az ÁGOTA Közösség nevelőszülőinél és lakásotthonaiban élő fiatalok a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) program országos találkozóján vehettek részt Tatán. A kétnapos eseményen az állami gondozott gyermekek többek között pizzát és friss gyümölcsből készült málnaszörpöt kóstoltak, valamint körbejárták az Esterházy-kastélyt is. 

Stílusos Vidéki Éttermiség a nívós vidéki gasztronómia szövetsége, tagjai minőséget képviselő vidéki éttermek, akiknek fontos a társadalmi felelősségvállalás. Ebben a szemléletben indult útjára, a „Mosolyt Fakaszt” programjuk 2019-ben. A miskolci Zip's brewhouse-ban látták először vendégül gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat azzal a céllal, hogy bemutassák számukra a vendéglátós pálya rejtelmeit. 2021-ben a minta a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület országos programja lett, ekkor több étteremben is elindult a mentorprogram, amely a családjukból kiemelt fiatalok számára hívja fel a figyelmet a vendéglátásban rejlő munkalehetőségekre.

2023-ban folytatódott ez a kezdeményezés, tavasszal számos étterem vendégei voltak az ÁGOTA Közösség fiataljai. Szeptember elején pedig Tatán országos találkozót tartottak a SVÉT tagjai, ahova szintén meghívtak gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket. 

A Baranya, Tolna, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő fiatalok számos programon vehettek részt az Esterházy-kastély kertjében. Az Anyukám Mondta nevű étterem jóvoltából ízletes pizzát kóstoltak, és mennyei, friss gyümölcsből préselt málnaszörpöt kortyoltak hozzá. Desszertként a Macok Bisztró ínycsiklandó túrógombóca került terítékre.  A résztvevőket egy-egy ajándékcsomaggal is meglepték, amelyeket a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda állított össze. A helyszínen az Agrármarketing Centrum jóvoltából a fiatalok megpörgethettek egy szerencsekereket, és különböző ajándékok közül választhattak.

Az eseményen részt vett Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára is, aki az ország egyik legjelentősebb gasztronómiai eseményének nevezte a rendezvényt, ahol összefoghatott a gyermekvédelem és a csúcsgasztronómia.

– A finomabbnál finomabb ételek és italok elfogyasztása után kulturális csemegével is gazdagodtunk. Megnéztük a szemet gyönyörködtető Esterházy-kastélyt és tettünk egy sétát a Tatai vár körül a festői Öreg-tó partján, és a tatabányai Turul-emlékművet is megcsodáltuk – mondta el a Szénássy Ágnes, Baranya vármegyei szakmai vezető. Hozzátette, az élmények és a jó ételek elfogyasztása mellett a SVÉT eseményei a pályaorientációt is szolgálják, ami azért is fontos, mert sok gyermekünket érdekel a gasztronómia, sokan tanulnak szakácsnak, cukrásznak.

/media/uploads/images/post_upload/Fb_20240506_2.png
HetI Útravaló - 2024. 17. HÉT
/media/uploads/images/post_upload/SAC_0931.jpg
Verssel köszöntötték nevelőszüleiket az ÁGOTA Közösség Tolna vármegyei fiataljai
/media/uploads/images/post_upload/nlsz_291.jpg
Az ÁGOTA Közösség fiataljai a Nemzeti Lovas Színház meghívására a budapesti Kincsem Parkba látogattak egy felejthetetlen előadásra