Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/KC2311_7086.jpg

A Petőfi 200 emlékév kapcsán kiírt rajz-és fotópályázat és feladatmegoldó kvízjáték díjkiosztó ünnepségét tartották szombaton az ÁGOTA Falvi ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központban Tass/Alsószenttamáson. Az eseményre közel százan érkeztek az ország tizenegy vármegyéjéből.

Az ÁGOTA Közösség a bicentenáriumhoz kapcsolódva a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljai számára több pályázatot írt ki. „Rajzra Magyar” címmel rajzversenyt „Szelfizz Petőfivel” szlogennel pedig fotópályázatot, valamint a lakásotthonokban élőknek feladatmegoldó kvízjátékot hirdetett.

– Úgy gondoltuk kollégáimmal, hogy tovább színesítjük a hagyományosnak mondható élménypedagógiai programjaink körét. Célunk az volt, hogy fiataljaink méltóképpen emlékezzenek meg a szabadságharc, a magyar versirodalom kiemelkedő egyéniségéről, megismerjék életét és munkásságát. A versmondó versennyel induló programsorozatunk, amellett, hogy szélesítette fiataljaink látókörét, gyarapította tudásukat, fejlesztette kreativitásukat, kitartásukat, megtanította őket csapatban dolgozni. Pályázataink rendkívül népszerűnek bizonyultak, ami jól lemérhető a beérkezett alkotások és a feladatmegoldó kvízek számán – fogalmazott Kis Tünde, az ÁGOTA Közösség élménypedagógusa.

A rajzversenyre 190, a fotópályázatra 320 pályázat érkezett. A díjkiosztó ünnepségen harmincheten vehettek át elismerést felkészültségük és kreativitásuk jutalmaként ÁGOTA Falván.

Ezt megelőzően az ÁGOTA Közösség programja pasztorációs foglalkozással indult a Szent Jobb Lator templomban. Ezúttal a szabadság fogalma került középpontba, Jyohti nővér arról beszélt, hogy a szabadság lehetőség és felelősség is egyben. Egyszerre jelenti a törvények béklyóiból való felszabadulást és a meghívást az új törvények önkéntes követésére. Szabadok vagyunk abban, ahogyan gondolkodunk, cselekszünk. Nem mindegy azonban, hogy miként éljük meg a szabadságot, hiszen nem csak magunkkal, hanem másokkal szemben is felelősséggel tartozunk – volt az üzenete a pasztorációs foglalkozásnak.

A lelki feltöltődést követően az 1848/49-es szabadságharc 175. évfordulójáról emlékeztek meg az egybegyűltek. Az ÁGOTA Közösség tehetséges fiataljainak fellépését követően Samu Csilla, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzem múzeumpedagógusa tartott előadást. Tehetséges gyermekünk Berki Illést tanára, Gyermán Júlia hegedűművész is elkísérte ÁGOTA Falvára, az ő produkciójuk után Kothencz Bertalan néptáncos lépett fel.

–Nagyon fontosnak tartom azt, hogy előadásommal megvilágítsam az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hazánk történelmében betöltött jelentőségét. Amennyiben a gyermek megérti, tudni fogja miért fontos ünnep számunkra március 15-e, ki volt Petőfi, Jókai, Kossuth. Hogyan kell összefogni, szabadnak lenni, hogyan kell élni magyarként a mindennapokat – emelte ki Samu Csilla.

Bordányi nevelőszülőnk Ocskó Zoltán öt nevelt gyermekével, feleségével és segítőjükkel érkezett ÁGOTA Falvára. – Mi a Petőfi utcában lakunk és az utca végén van egy Petőfi szobor is, mégsem ott szelfiztünk, hanem elutaztunk Kiskörösre, Petőfi szülőházához. Hármasikreket is nevelünk, akik 6 és fél évesek, azt gondolom történelmünk és irodalmunk megismertetését nem lehet elég korán elkezdeni – fogalmazott a nevelőszülő.

Mihály Tifani  a szegedi lakásotthon lakója elmondta társaival, mivel eléggé vállalkozó szelleműek, ha tehetik  részt vesznek az ÁGOTA Közösség programjain, versenyein. – Tizenöt fős csapattal indultunk a „Szelfizz Petőfivel” fotópályázaton, és jártuk be a költőhöz köthető helyeket Szegeden. Amellett, hogy hasznos ismerteket szereztünk, csapatépítő tréningként éltük meg az együtt töltött időt – mondta el a fiatal lány.

A nevelőszülőnél élő Berki Illést elkísérte ÁGOTA Falvára tanára, Gyermán Júlia hegedűművész.  –Rendkívüli élmény volt számomra, hogy itt lehettem. Nagyon sok szempontból felkavaró volt ez a nap. A megemlékezésen fellépő gyermekek szavai más jelentőséggel bírtak számomra. Nagyon megindító volt, hogy milyen szeretetben és szép környezetben nőnek fel az ÁGOTA Közösség fiataljai. Azt fontolgatom, hogy nyáron önkéntesként visszatérek ide, hogy bekapcsolódhassak ebbe a csodálatos munkába – összegezte tapasztalatait az ünnepi műsorban fellépő művésznő.

–Négy sorstásammal neveztünk be a „Szelfizz Petőfivel” fotópályázatra, és jártuk végig a Petőfi emlékhelyeket Kiskunfélegyházán, a fotók mellett videóra rögzítve élményeinket. Sok hasznos ismeretet szereztünk, amivel tovább gyarapíthattuk tudásunk – fogalmazott a kiskunfélegyházi nevelőszülőknél élő Kasza Vanessza.

Eredmények, feladatmegoldó kvíz:

1. Kerecsendi lakásotthon (Heves Vármegye)

2. Környei Lakásotthon (Komáro-Esztergom Vármegye)

3. Csanádpalotai Lakásotthon (Csongrád-Csanád Vármegye)

„Rajzra Petőfivel” rajzverseny:

I. korcsoport (6-10 éves)

1. Buzás Zoltán (Tolna Vármegye)

Balogh János (Csongrád-Csanád Vármegye)

2. Katona Krisztofer Andzseló (Heves Vármegye)

3. Kovács Fernadó (Tolna Vármegye)

Lévai Dominik (Békés Vármegye)

Különdíj:

Nyári Ágnes (Bács-Kiskun Vármegye)

Kovács Fernandó (Tolna Vármegye)

Horváth Roland (Bács-Kiskun Vármegye)

Ferkovich Róbert (Békés Vármegye)

Tóth Natalia (Tolna Vármegye)

II. korcsoport (11-14 éves)

1. Szabó Renáta (Békés Vármegye)

Lévai Csenge (Békés Vármegye)

2. Horváth Vivien (Békés Vármegye)

Horváth Joel (Bács-Kiskun Vármegye)

3. Nagy Zoltán (Tolna Vármegye)

Lakatos Albert Dominik (Bács-Kiskun Vármegye)

Különdíj:

Suha Tímea (Heves Vármegye)

Horváth Joel (Bács-Kiskun Vármegye)

Kósa Lőrinc (Komárom-Esztergom Vármegye)

Gerencsér Vivien (Heves Vármegye)

Lakatos Albert Dominik (Bács-Kiskun Vármegye)

Vereska Tamara (Békés Vármegye)ű

Nyári Tibor (Bács-Kiskun Vármegye)

Pohl Kevin (Csongrád-Csanád Vármegye)

Kovács Jozefina (Tolna Vármegye)

Farkas Sándor Mátyás (Csongrád-Csanád Vármegye)

Csík Dóra Mária (Pest Vármegye)

Sarkadi Erzsébet (Jász- Nagykun- Szolnok Vármegye)

Tóth Bianka (Jász- Nagykun- Szolnok Vármegye)

Sarkadi Amanda (Jász- Nagykun- Szolnok Vármegye)

III. korcsoport (15 évestől)

1. Németh Bence (Pest Vármegye)

2. Janó Sándor (Csongrád-Csanád Vármegye)

3. Farkas Gusztáv (Csongrád-Csanád Vármegye)

Különdíj:

Kovács Jázmin (Tolna Vármegye)

Sarkadi Erika (Jász-Nagykun- Szolnok Vármegye)

„Szelfizz Petőfivel” fotópályázat, jutalmat kapott:

Patai Erik, Patai Virág, Patai Emma, Szalai Réka (Bács-Kiskun Vármegye)

Kovács Miklós, Kovács Margit, Kovács Zsuzsanna (Tolna Vármegye)

Csurai Angelina Vanessza, Csurai Szamanta Kerubina, Csurai Szantiágó Tibor, Csurai Renátó Gusztáv, Rüff Hanna, Rüff Ivó, Rüff Milán (Tolna Vármegye)

Berki Illés (Pest Vármegye)

Oláh Barbara, Oláh Gábor, Nagy Lóránt, Juhász Gábor Zoltán (Vértesszőlősi Lakásotthon)

Perta Patrik (Nógrád Vármegye)

Olasz Jázmin (Csongrád-Csanád Vármegye)

Gyurgyevics Máté, Gyurgyevics Márk, Gyurgyevics Martin (Csongrád-Csanád Vármegye)

Hódmezővásárhely Lakásotthon

Dr. Foltán József Lakásotthon (Szeged)

/media/uploads/images/post_upload/nlsz_291.jpg
Az ÁGOTA Közösség fiataljai a Nemzeti Lovas Színház meghívására a budapesti Kincsem Parkba látogattak egy felejthetetlen előadásra
/media/uploads/images/post_upload/BC5K8882.jpg
Interaktív bűnmegelőzési napon vettek részt az ÁGOTA Közösség fiataljai ÁGOTA Falván!
/media/uploads/images/post_upload/KC2418_2910.jpg
Újabb jó embereket találtunk Bács-Kiskun vármegyében – új nevelőszülőkkel gazdagodott az ÁGOTA Közösség