Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/cBC5K9670a.jpg

ÁGOTA Falva egy rendkívül izgalmas tábornak adott otthont. A Maróczy Géza Sportegyesület az ÁGOTA Közösséggel karöltve sakktáborba invitálta fiataljainkat, hogy meglepő támadó motívumokról és még sok más érdekes témáról tanulhassanak a sport szerelmesei, majd frissen szerzett tudásukat egy pontszerző sakkbajnokságon kamatoztathassák.

Több, mint negyven, lakásotthonokban és nevelőszülői családokban élő gyermekünk vett részt a háromnapos táborban, 8-tól 18 éves korig. Ők az ország számtalan pontjáról, többek közt Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Bács-Kiskun, Nógrád és Komárom-Esztergom vármegyéből érkeztek. A kezdő és haladó sakkozóknak Juhász Ármin nemzetközi sakkmester tartott remek előadásokat arról, milyen feltételeknek kell megfelelni és hogyan kell úgy támadni a sakkban, hogy az sikeres legyen. – Egy ilyen sakktábor óriási motivációt adhat a későbbiek során is. Aki most megszereti a sakkot, az még foglalkozni fog vele, és ha jövőre csinálni fogunk egy hasonló tábort, akkor sokkal erősebb szinten fog tudni játszani – mondta el Juhász Ármin, a Centrum Sakkiskola vezetője, a világ második és Európa legfiatalabb, a Nemzetközi Sakkszövetség által elismert szakedzője. Hozzátette, az ÁGOTA Közösség fiataljai közt akadnak olyanok, akik a saját korosztályukban kifejezetten erős játékosok és méltán bízhatunk abban, hogy lesznek még köztük címviselők. 

A háromnapos tábor célja az volt, hogy akik még nem tudnak sakkozni, a tábor végére le tudjanak játszani egy partit, akik már tudtak sakkozni, azokat tovább fejlesszék, akik pedig már haladó szinten állnak, azok komolyabb sakkversenyekre is fel legyenek készítve. – Sokat tudnak meríteni a fiatalok az életben is a sakkból, például a stratégiai gondolkodást, a higgadtságot. A sakk előhozza belőlük azt, hogy tudjanak egy kicsit magukra koncentrálni és előrelátóan gondolkodni – mondta el Erdei Márk, az őszi sakktábor társszervezője.

Berki Richárd 16 éves, Pest vármegyéből érkezett ÁGOTA Falvára. Régóta része az életének a sakk, hiszen nevelőszülei már nagycsoportos korában kezdő sakk-körbe íratták a fiút. Szeret versenyezni is, noha egy ideje már inkább csak a tanulásra összpontosít. – Voltam országos diákolimpián többször is Pesten és Szegeden. A nevelőszüleim elvittek Horvátországba, Zágrábba is egy profibb sakkversenyre, ahol elég durván kikaptam, de tanultam is sokat – mesélte Richárd, majd hozzátette, a kiszámíthatatlanságot és a gondolkodást szereti a legjobban a sakkban.

A 17 éves Kalamen Szilveszter Krisztián Tiszakécskéről érkezett a táborba, kis kora óta él nevelőszülőknél. Alsó tagozatos korában ismerkedett meg a sakkal, osztálytársaitól tanulta a lépéseket, szabályokat. – Szeretek játszani, de úgy gondolom, veszteni sem szégyen. A szomszédunkban lakó bácsival szoktam sakkozni, a nevelőanyukám biztatott, hogy jöjjek el a sakktáborba – mesélte Szilveszter.

Puskásné Dr. Kisbodri Cecília, a Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetség főtitkára már több alaklommal is vett részt sakkos eseményen ÁGOTA Falván. A tábor vezetőjeként elmondta, a programnak az az egyik nagy előnye, hogy a résztvevőknek egész nap a sakk körül forog az élete, ami óriási motiváló erő a kezdők számára is. – Itt egymást is tanítgatják a gyermekek és az is előfordul, hogy csapatokat alakítva, egymással konzultálva teszik meg a lépéseket egy-egy játszmában. Így azok a gyermekek is bátrabbá válnak, akik egyébként kevésbé jártasak és merészek a sakkban. Mint elmondta, ez a csapatszellem nagyon jó a sakknak, ezért is szerveztek csapatversenyeket, tandemversenyt is például, ahol két táblán négyes partik folytak, ez nagyon vicces és nem is igazán a mattra megy, hanem a játék öröme a fontos benne. Ennek egy másik változatával is készültek, a Mester és Tanítványa Négykezes Sakkversennyel, ami nagyon jó lehetőség az egymás közti kapcsolat erősítésére. Az, hogy a gyermekek az edzővel, a mesterrel együtt ringbe szállnak, óriási élmény számukra. A sakk üzenete az, hogy ez a játék mindenkié. Nagyon jó minőségi idő is a közös sakkozás, szellemileg frissen tart, lehet játszani csapatban is, egyedül is, akár online – emelte ki Puskásné Dr. Kisbodri Cecília.

A táborozók frissen szerzett tapasztalataikat igen hamar kamatoztathatták, hiszen a záró napot egy izgalmas sakkbajnokság követte ÁGOTA Falván, amelynek célja a sakkozás népszerűsítése mellett a sportbaráti kapcsolatok építése, továbbá a FIDE-rapid értékszám változtatás lehetősége volt.


(fotó: Gémes Sándor)

/media/uploads/images/post_upload/IMG_3661.jpg
Az 50 napos húsvéti ünnepkör történéseit elevenítették fel az ÁGOTA Közösség fiataljai Kiskunfélegyházán
/media/uploads/images/post_upload/Messenger_creation_d286f7ff-1233-42c0-b9af-83763d587ecd.jpeg
Szakmai nappal egybekötött csapatépítő tréninget szervezett a gyógypedagógiai divízió ÁGOTA Falván!
/media/uploads/images/post_upload/SAC_0118.jpg
Újabb ajtók nyíltak gyermekeink előtt – új nevelőszülőket köszöntött az ÁGOTA Közösség!