EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/24.jpg

Hamvazószerda - nagyböjt

Hamvazószerdával kezdetét veszi a húsvéti előkészítő időszak, a nagyböjt. A negyven napig tartó időszak elénk állítja Isten minden ember iránti elköteleződését és szeretetét.

Isten szereti az embert, keresi, kutatja azokat az alkalmakat, amikor megszólíthat minket.

A nagyböjt olyan jelképeket is hordoz, mint a testet-lelket erősítő gyakorlatok. A lemondás értelmét mindenki önmagában is felfedezheti. Utalhat ez a másik emberre, aki szükséget szenved, aki nem bővelkedik javakban, én pedig lemondhatok az ő javára. Lehetünk kreatívak és akár odaajándékozhatunk másnak olyat, ami nagyon is a szívünkhöz nőtt, kedves számunkra, de ezzel örömet szerezhetünk másnak.

A jó mindig megtalálja a másikhoz vezető utat. Annyi lehetőségünk van jót tenni: iskolában, munkahelyen, családi körben, lakásotthonokban, nevelőszülőknél, de egészen kitágítva a kört a haragosainkkal, ellenségeinkkel is kiengesztelődhetünk, egyszerűen jót tehetünk.

A hamu, amit hamvazószerdán, a nagyböjt kezdetén a fejünkre hintenek emlékezetünkbe idézi a teremtményi voltunkat, ahogyan az első magyar nyelvemlékünk is tanít: por és hamu vagyunk. De balgák lennénk, ha csak az anyagi világra gondolnánk. Az evangélium üde üzenete a húsvéti készület részeként megtérésre hív, hogy utána a megtisztult szív befogadja és magához ölelje a megváltó Jézust, aki a mi húsvéti Bárányunk.

Az időszak attól lesz különleges, ha bátran teszel jó elhatározásokat, hogy a lemondás által erősödj és növekedj. Ha időt szánsz önmagadra, figyeled a megújuló természetet, észreveszed benne az új élet fakadását. Ha felkeresel nagyböjt folyamán egy keresztutat, végignézed a tizennégy állomást és kiválasztasz egyet, közel engedve magadhoz a szereplőket, megfejted üzenetüket.

Készülsz húsvét ünnepére, megtisztítod szíved azzal, hogy nem érzel haragot, gyűlöletet senki iránt sem, kiengesztelődsz Istennel, emberrel, önmagaddal.

Úton vagyunk nap, mint nap. Hová vezetnek útjaink? Hazatalálunk? Megnyugszunk? Megbékélünk? Keress ehhez az úthoz megfelelő zenét, hallgasd meg többször is, engedd, hogy a szép formáljon és alakítson!

/media/uploads/images/post_upload/Orszgos-Gyermekvdelmi-Konferencia-2024-plakt-LNY.jpg
"Mert egyszer felnőnek" Fiatal felnőttek a gyermekvédelmi szakellátásban. ÁGOTA® Országos Gyermekvédelmi Konferencia
/media/uploads/images/post_upload/ezgif-3-4a9691851d.jpg
Bognár Attila: Lélekkel felvértezve
/media/uploads/images/post_upload/DHE_2919.JPG
Az ÁGOTA® Kárpát-medencei labdarúgótorna legszebb pillanatai - VIDEÓVAL