EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806-00000000 Nemzetközi számlaszám: SWIFT kód (BIC) OTP VHUHB (IBAN) HU75 1173 5005 2055 0806 0000 0000
/media/uploads/images/post_upload/BC5K1546 (1).jpg


Véget ért a karantén az Ágotás gyerekek számára is

Április 20-tól megszűnt a gyermekvédelmi intézményekben a látogatási és intézmény elhagyási tilalom. Így a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 37 lakásotthonában is szabadabb lesz az élet. Ezt Fülöp Attila államtitkár jelentette be Szegeden a szolgáltató online értekezletén.

Március 8-tól április 19-ig intézményelhagyási és látogatási tilalmat rendelt el a gyermekvédelmi intézményekben az országos tisztifőorvos. Ekkor átmenetileg módosították a nevelőszülőknél, valamint a lakásotthonokban élő gyerekek kapcsolattartását a vérszerinti családjukkal, ők ez idő alatt online beszélgettek szüleikkel, rokonaikkal.

–  Ez az intézkedés szűnt meg most. Bizonyos szempontból szabadabb lesz az élet, hiszen - némi korlátozással - ismét személyes lesz az eddigi online kapcsolattartás, a fiatalok újra a házirend szerint mehetnek kimenőre. Természetesen több óvintézkedés érvényben marad a gyermekek és az ott dolgozók védelmében, hiszen a járvány kihívásával továbbra is szembe kell néznünk – mondta Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár, aki Szegeden bekapcsolódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató online szakmai értekezletébe.

A megbeszélésen a szervezet csaknem 170 vezető munkatársa vett részt, az ország 13 megyéjéből: területi igazgatók, szakmai vezetők, lakásotthon vezetők és nevelőszülői tanácsadók. Az ő áldozatos munkájukat, és a járványügyi helyzet alatt tanúsított kitartásukat köszönte meg a politikus. Kiemelte a szervezet közösségépítő munkáját, és kérte, hogy a kollégák ezt a küldetést a továbbiakban is tartsák szem előtt.

Kothencz János főigazgató is megköszönte minden kollégája helytállását különösen azokét, akik helyettesítést vállaltak más megyében, másik településen. Elmondta, a tisztifőorvos által kidolgozott szabályokat betartották, az előforduló megbetegedéseket hatékonyan kezelték. A gyermekvédelmi gondoskodásban élők nehezen viselték a kijárási tilalmat, ám a szolgáltató munkatársai mindent megtettek azért, hogy a bent töltött idő tartalmas legyen. A fiataloknak minden percét lekötötték, többek között sporttal, közös foglalkozásokkal.

A gyermekvédelmi szakember azt is hangsúlyozta az értekezleten, hogy bár a lakásotthonokban élők már újra kijárhatnak, azért továbbra is betartják minden egységükben a járványügyi eljárásrendet. A nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő fiatalok pedig mostantól – természetesen a szabályokat figyelembe véve – ismét személyesen találkozhatnak vérszerinti szüleikkel, családjukkal.

/media/uploads/images/post_upload/IMG_0879.jpg
Szent Ágotás gyermekek és fiatalok is részt vettek a zárómisén
/media/uploads/images/post_upload/Szent-Gellrt-frum-face.jpg
„Szívvel lélekkel” Országos gyermekvédelmi konferenciát szervez a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató
/media/uploads/images/post_upload/2108278185_Kothencz.jpg
Magas rangú állami kitüntetés Kothencz Jánosnak