EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806-00000000 Nemzetközi számlaszám: SWIFT kód (BIC) OTP VHUHB (IBAN) HU75 1173 5005 2055 0806 0000 0000
/media/uploads/images/post_upload/BC5K9581.jpg

–  Többször főztem már ilyen ételt, kell hozzá káposzta, hús, paradicsomlé, fűszerek. Kicsit sós lett, ám azt mondták a többiek, hogy jól sikerült – avatott be a roma lakoma főételének elkészítésébe Balogh Ferenc. A 15 éves fiatal a hajósi Kinizsi utcai lakásotthon lakója, ahol február utolsó vasárnapján roma napot tartottak, a lakók nagy része ehhez a kisebbséghez tartozik. A nap közös ebédfőzéssel indult, melynek elkészítésében mindenki részt vett. Közkívánatra paradicsomos húsos káposzta készült, és az ilyenkor elengedhetetlen bodag, a cigány lepénykenyér. Főzés közben a fiatalok Kovács Klaudia gyermekfelügyelővel és Csécsely Tünde lakásotthon szakmai vezetővel beszélgettek a cigányság eredetéről, származásáról, népszokásairól, kultúrájáról.  

–  A cigány származású gyermekek és fiatalok esetében tisztában kell lennünk a roma családokban nyújtott értékekkel és normákkal. A tradíciók ápolása ezért fontos része nevelési elveinknek. Ezek olyan értéket képeznek, melyet erényként is megélhetnek a gyerekek. Ezért beszélgettünk a roma gyökerekben rejlő csodákról, arról, hogy miért fontos ápolniuk népszokásaikat – magyarázta Csécsely Tünde.

Ebéd után az otthon lakói énekkel, tánccal elevenítették fel a roma hagyományokat. – Készültünk rá már hetek óta, én tanultam korábban gitározni, egy lakótársam dobolt, volt, aki énekelt, míg mások tánctudásukat mutatták be. A cigány himnuszt adtuk elő, kannával, kanalazással, hagyományos módón. Ez volt a nap legjobb része – mondta örömmel Ferenc.

A fiatalok a cigány nyelvvel is megismerkedtek, és a nap során elhangzó sok információból egy totót is kitöltöttek, melyre a legügyesebben válaszolók ajándékot kaptak.


/media/uploads/images/post_upload/IMG_0879.jpg
Szent Ágotás gyermekek és fiatalok is részt vettek a zárómisén
/media/uploads/images/post_upload/Szent-Gellrt-frum-face.jpg
„Szívvel lélekkel” Országos gyermekvédelmi konferenciát szervez a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató
/media/uploads/images/post_upload/2108278185_Kothencz.jpg
Magas rangú állami kitüntetés Kothencz Jánosnak