Ilyen a huszadik ÁGOTA® Tábor
Integrációs programsorozat 2018
Integrációs programsorozat 2017
Integrációs programsorozat 2016
Integrációs programsorozat 2015
Integrációs programsorozat 2014
Integrációs programsorozat 2013
Integrációs programsorozat 2012
Minden gyermeknek családban van a legjobb helye
Interjúk
Dél Alföldi regionális bűnmegelőzési fesztivál 2017 szeptember 09.
Videók
KÁSZPEM-könyvek magyarul-angolul
Nyár végi élmények a Bácsalmási 1-es számú Lakásotthonban - ÁGOTA® Alapítvány - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány
 

Nyár végi élmények a Bácsalmási 1-es számú Lakásotthonban

Vissza az előző oldalra!

Az augusztusi hónapunk nagyon gyorsan eltelt, amire felocsúdtunk, máris elérkezett az iskola, a tanulás és az izgalmak időszaka. Előtte azonban még sok fagylaltgombócban, élményekben és játékokban volt részünk.

Ilyen kedves emlékünk, amikor egyszerű kavicsokból, színes és díszes asztaldíszeket készítettünk. Kavicsainkon gyermekkorunk kedvenc meséinek figuráira emlékeztünk. Nagyon tetszett ez a kézműves foglalkozás a gyermekeinknek, hiszen kiélhették benne határtalan kreativitásukat. Más kreatív napjainkon összegyűltünk az ebédlőasztalnál és meglepetés ajándékokat készítettünk egymásnak, barátainknak és nevelőinknek.

 

Egyik gyerkőcünk az egyik délután birtokba vette a konyhát, és csak habart és kevert, és mire eljött az este, finom túrós - csokoládés süteménnyel lepett meg bennünket, melynek minden morzsája igencsak kedvünkre volt. Máskor csoportosan főztünk, ami szintén igencsak kedvünkre volt.

Többször elmentünk fagyizni, édes és finom volt, melyet szerencsénk volt több alkalommal fogyasztani a nyár utolsó hónapjában is.

A nyár utolsó hónapja nemcsak programokkal telt, hanem hasznos kerekasztal beszélgetésekkel is. Sok minden szóba került, legtöbbször az iskolakezdés, a jövő és a karrierépítés, a társadalmilag hasznos foglalkozások és az élet egyéb területein való helytállás. Karrier vagy a család? – ez a dilemma foglalkoztatta leginkább a lányainkat.   

A beszélgetések mellett motivációs filmek megtekintésével is próbáltuk felhívni figyelmüket azokra a társadalmunkat érintő kérdésekre (család, párválasztás nehézségei, jó házasság, nemi egyenjogúság munkahelyen és a családban, bántalmazások; lelki sérülések, gyermeknevelés, küzdelem a célokért és az életért, egészség) melyekről nekik is tudniuk kell, lévén, hogy lassan felnőnek.

Zenés nagytakarításaink ebben a hónapban sem maradhattak el. Ritmusra törölgettünk, mosogattunk, porcicákat sepregettünk, mindig igyekeztünk rendet tartani, és ügyeltünk arra, hogy ragyogjon a tisztaságtól lakásunk minden négyzetcentimétere. Elégedett mosollyal és csillogó szemekkel hajtottuk álomra a fejünket, tudva, hogy ilyen szép és tiszta otthonunk van.

A szabadban is sokat voltunk, ahol tollas ütőket ragadtunk, és igyekeztünk visszaütni minden egyes felénk repülő labdát.

 

Egyik nap Bajára utaztunk, ahol fergeteges kalandban volt részünk. A Sugovicán eveztünk, és Misi bácsi segítségével megtanultuk az evezés technikáját. Ő mesélte el nekünk a két fiatal, Sugó és Vica szerelmének történetét. A kirándulás során élveztük a csodás napsütést, a vizet és egymás kellemes társaságát.

Egyik alkalommal igazi nyelvtörőkön törtük magunkat, s mire mindegyiket nyelvünkre vettük kitört belőlünk a nevetés és kacagás, hogy milyen nehéz is a magyar nyelv.

Esős napunkat benti játékkal; a székfoglalóval töltöttük el, s mire az eső elállt, addigra mi is kellően kifáradtunk a székek kergetése miatt.

Verőfényes napsütésben hatalmas sétákat tettünk, elmentünk a futballpályára, ahol szurkoltunk a fiainknak, hogy minél több gólt szerezzenek.

Nyári élményeink megörökítéséhez elővettük naplóinkat, s leírtunk minden egyes élményt, mely szívünkhöz közel állt.

A hónap végén előkerültek a füzetek, csomagolópapírok, matricák és egyéb felszerelések, melyeket összerendezve táskáinkba tettünk, így készen állva a nagy napra mikor tényleg indul az iskola.

Sok – sok emlékkel és élményekkel gazdagon zártuk az idei nyarat. Kipihentük magunkat, kicsit ismerkedtünk, foglalkoztunk a jövő kérdéseivel, főztünk, sütöttünk, benti és kinti foglalkozásokon vettünk részt.


Szent Ágota