Ilyen a huszadik ÁGOTA® Tábor
Integrációs programsorozat 2018
Integrációs programsorozat 2017
Integrációs programsorozat 2016
Integrációs programsorozat 2015
Integrációs programsorozat 2014
Integrációs programsorozat 2013
Integrációs programsorozat 2012
Minden gyermeknek családban van a legjobb helye
Interjúk
Dél Alföldi regionális bűnmegelőzési fesztivál 2017 szeptember 09.
Videók
KÁSZPEM-könyvek magyarul-angolul
KEFIR Kecskeméten - ÁGOTA® Alapítvány - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány
 

KEFIR Kecskeméten

Vissza az előző oldalra!

A bácsalmási gyermekotthon hittanosaival részt vettünk Kecskeméten a KEFIR, azaz a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Ifjúsági Rendezvényén. Huszák Zsolt plébános atya és Polyák Balázs diakónus is velünk tartottak. A találkozó célja, hogy a hívő fiatalok találkozzanak, erősítsék meg egymást a hitben, és kortárscsoportuknak megfelelő élményekben töltsenek el egy vidám lelki napot.

A házigazda kecskeméti csoportokon kívül érkeztek ifjúsági közösségek Bugacról, Jászszentlászlóról, Bácsalmásról, Tiszakécskéről, Kiskunmajsáról, Jánoshalmáról és Kiskunhalasról is. A csoportok bemutatkozásképpen címerpajzsot készítettek, amely kifejezi közösségük sajátosságait, s annak alapján beszéltek magukról.

A mi címerpajzsunkon logók és fényképek szerepeltek, amelyek bemutatják hovatartozásunkat. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és a Bácsalmási Lelkes Ifjúsági Katolikus Közösség logói között egy kép van Néri Szent Fülöpről, aki gyermekotthonunk védőszentje, néhány fotó a templomból, amikor szertartásokon veszünk részt. Egy kép arról is, amikor tavaly a templomban adtuk elő az általunk írt misztériumjátékot, alul pedig közös csíksomlyói zarándoklatunkról egy fénykép. A bácsalmási egyházközséghez is tartozunk, de kiemeljük a „szentágotás” lelkiséget, mert mi itt éljük meg azt a tapasztalatot, hogy az egyház Isten családja. Mi ebben a közösségben törekszünk megélni a mindennapokban, hogy szeretni, megbocsátani, elfogadni a másikat nagyszerű dolog.

 

A színes és vidám bemutatkozást érseki mise követte a piarista templomban. Bábel Balázs szentbeszédében utalt a felolvasott evangéliumi részre: Jézus egy kérdést tesz fel, ami meg is rettent egy kicsit bennünket, mert azt mondja: „Amikor eljön az Emberfia, talál-e hitet a földön?” Mintha azt jövendölte volna Jézus, hogy az idő múlásával hitetlenné válnak az emberek…

…Jézusnak az a tanítása, hogy van széles út meg keskeny út, ma is igaz. A széles út a könnyebbséget jelenti, és amíg a világ a világ, a szórakozóhelyeken többen lesznek, mint mondjuk, a matematikai klubokban. De ez igaz a keresztény hitre is, mert ezen az úton járni nem könnyű, életformát kíván.

Az volna az égő áldozat, hogy odaadjuk magunkat – hangsúlyozta  érsek atya. Az Úr Jézus is áldozatul adta önmagát.

„Én azt kívánom, kedves fiatalok, akik itt vagytok, hogy merjetek válaszolni az isteni hívásra, bármilyen irányba szólít is benneteket: induljatok, ne féljetek, ne riadozzatok, hogy mi lesz, mert Isten ad hozzá kegyelmet. S a jó belső indíttatást fogadjátok meg; én azért imádkozom ebben a szentmisében, hogy abban tartsatok ki.”

 

A szentmisét követően a nap mottója szellemében Kothencz János tartott előadást, amely igazi tanúságtétel volt. Mi tapasztalatból is tudjuk, hogy sorstársai segítésére, nevelésére szentelte életét. A jelenlévőket megérintette a személyes hangvételű, fájdalmakról, küzdelmekről, de leginkább a kegyelem erejéről szóló, a hallgatóságot buzdító őszinte vallomása.

A tanúságtételt vidám játék követte, melyben leginkább bibliai tudásukat versenyeztethették a fiatalok. Csak az első három helyezett csoportot értékelték, de nekünk nagyon nagy öröm volt az is, amikor az egyik állomáson azt mondták, hogy mi vagyunk az elsők, akik itt minden kérdésre tudtuk a választ!

 

Nagy élmény volt részt venni és az evangélium örömét megtapasztalni mások között, akik hisznek Jézusban, ahogyan mi is.


Szent Ágota