Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Versmondással készültek a költészet napjára a Tolna megyei Szent Ágotás  gyerekek

A költészet napját versmondó versennyel ünnepelték a Tolna megyei, gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermekek. Szolgáltatónk azért hirdetett szavalóversenyt számukra, hogy megmutathassák tehetségüket. A Tolna megyei nevelőszülői hálózat 117 nevelőszülője 350 családból kiemelt gyermeknek és fiatalnak nyújt otthont, közülük 34-en neveztek a megmérettetésre.

Április 8-án, pénteken délután megtelt versmondókkal és hozzátartozóikkal a hálózat szekszárdi központja. Az óvodásoktól a középiskolásokig három korcsoportban indultak a versenyzők, akiket elkísértek nevelt vagy vérszerinti testvéreik, befogadó családjuk tagjai. A gyerekek szabadon választott művekkel nevezhettek, mondhattak verset, mesét vagy prózát egyaránt. Bimbó Leila, Tolnáról például Aranyosi Ervin Mire jó ez a ló? című versével  készült. -Azért választottam ezt, mert az ember és a ló barátságáról szól. Én is nagyon szeretem a lovakat, nálunk is van kilenc otthon. Szoktam lovagolni is - indokolta döntését a harmadikos kislány. A felkészülésben osztályfőnöke segített neki, de voltak olyan versenyzők is, akikkel nevelőszülőjük gyakorolt. Hatala Istvánné, nagydorogi nevelőszülőnek például hat gyermeke nevezett a versenyre. –Három hete arról szól az életünk, hogy az iskola után verset tanulunk. Nagyon örültek a gyerekek ennek a lehetőségnek. Amikor ma otthonról elindultunk, láttam rajtuk a drukkot, de aztán elvittem őket fagyizni, és mindenki megnyugodott. Bármi lesz is az eredmény, én nagyon büszke vagyok rájuk- mondta a verseny előtt Gizike.

Az eredményhirdetéskor kiderült, hogy nem gyakoroltak hiába, hiszen két nevelt gyermeke is díjat kapott: Ivó második helyezést ért el korcsoportjában, Milán pedig különdíjas lett.

A zsűri összesen 12 díjat osztott ki, de mindenki kapott emléklapot és csokoládét.  A döntőbizottság tagja volt Szél Mónika, újságíró, rádiós műsorvezető, Nemes Rita, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár Gyermekkönyvtárának osztályvezetője, valamit Szécsényi Sándor a szolgáltató területi igazgatója. A gyermekvédelmi szakember a versenyszervezés hátteréről elárulta, a Szent Ágotánál a tehetséggondozás a mindennapok része.

-Azok a gyermekek, akiket a családjukból kiemeltek, sok belső korláttal és traumával érkeznek hozzánk. Nekünk az a dolgunk, hogy ezeket minél előbb lebontsuk, gyógyítsuk őket, és elhitessük velük, valamint a környezetükkel is, hogy ők ugyanolyan gyermekek, mint akárki más és ugyanolyan értékes felnőtté tudnak válni, mint bárki. Ennek eszköze például az ilyen tehetséggondozó program is, amely minden érintett számára örömet okoz. A nevelőszülőknek és a nevelőszülői tanácsadóknak büszkeséget jelent látni, hogy a mi gyermekeink képesek ilyen teljesítményre, a gyerekeknek pedig öröm, hogy megmutathatják felkészültségüket. Nekünk, mint szolgáltatónak a dolgunk az, hogy erre a lehetőséget megteremtsük, és az önbizalmat erősítsük mindegyikükben – mondta az igazgató.

/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg
800 gyermekben ébresztünk reményt
/media/uploads/images/post_upload/Heti mott_2024.png
Heti mottó