Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Tíz család vett részt azon a nevelőszülő képzésen, amelyet a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató indított az ÁGOTA Alapítvánnyal közösen Győrben. Közülük hatan Győr-Moson-Sopron, hárman Veszprém, míg egyikük Komárom-Esztergom megyében végzi majd ezt a hivatást. Ők vehették át kedden a képzés elvégzéséről szóló tanúsítványt a szolgáltató győri irodájában.

Magyarországon több, mint 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, nagyobb részük nevelőszülőknél, a többiek kisebb, családias lakásotthonokban. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában több mint 6 ezer gyermek nevelkedik. – Sok gyermek vár szerető családra, ezért is van szükség új nevelőszülőkre, hiszen az a célunk, hogy minden gyermek családban nőjön fel. Azt látjuk, hogy gyermekeink a nevelőcsaládokban gyógyulni kezdenek, elfeledkeznek problémáikról, azokról a sérelmeikről, amiket megéltek. A sok élmény, szeretet hatására kinyílik a világ előttük, egyre több ismeretre tesznek szert, vidámabbak, tevékenyebbek lesznek. Egy idő után otthonra lelnek a nevelőcsaládban, elfogadják azt a szeretetet, amit a nevelőszülő tud adni – magyarázta András Katalin, a szolgáltató főigazgató-helyettese.

Mint megtudtuk, a nemrégiben indult 60 órás képzés két részből áll. A döntés-előkészítő részben a leendő nevelőszülők és a képzők eldönthetik, valóban nekik való-e ez a hivatás. – Ha mindkét fél oldaláról megszületik a pozitív döntés, akkor egy 32 órás tanfolyamon vesznek részt, ahol további felkészítő anyagot kapnak a leendő nevelőszülők, a tanfolyam második részében jogi, pedagógiai, pszichológiai és egészségügyi ismereteket is szereznek a résztvevők – avatott be minket Révai Istvánné, ÁGOTA Alapítvány Felnőttképzési intézmény vezetéséért felelős ügyvezető igazgatója. – Reméljük, minél több gyermekünknek tudtok majd segíteni, hogy újra gyermekek tudjanak lenni, és boldogok legyenek – bocsátotta útra az új nevelőszülőket, akik a szolgáltatói nyilvántartásba vételük után fogadhatnak családjukból kiemelt gyermekeket.

A 28 éves Veszelyiné Benedek Nikoletta két gyermeket nevel, egy televíziós riportot látott nevelőszülőkről, ekkor fogalmazta meg magában, hogy ő is szeretne gondoskodni családjukat nélkülöző gyermekekről. – Utánajártam, majd jelentkeztem a képzésre. A tanfolyam minden órája után erősödött bennem az érzés, hogy jó döntést hoztunk, amiben a férjem, a gyermekeim és a nagyszülők is támogattak – magyarázta a Győrben élő Nikoletta.

Szabó Szilvia három saját gyermeket nevel, sokáig külföldön dolgozott. – Családomban van két nevelőszülő is, így nyertem bepillantást a mindennapjaikba. Az egyik kislány pillantása ragadott meg, ekkor mondtam a páromnak, hogy szeretnék nevelőszülő lenni – magyarázta a mindszentpusztai asszony. Hozzátette, a tanfolyam után türelmesebb, bölcsebb lett, reméli ezt majd a gyermekek érkezésekor is tudja kamatoztatni.

/media/uploads/images/post_upload/KC2412_9142.jpg
Keresztútjárás ÁGOTA Falván
/media/uploads/images/post_upload/Fb_20240328_2.png
Nagycsütörtökön Jézus közösséget alapított
/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára