Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/IMG_20201110_152046.jpg

Környezettudatos magatartásra neveli a fiatalokat a nyolc megyében mintegy ötezer gyermekről gondoskodó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Környezetvédelmi programjuk keretében nagyszabású faültetés zajlott az elmúlt hetekben: 32 telephelyen közel ezer fát ültettek el. Elsősorban a lakásotthonokat érintette a fásítás, arról, hogy milyen fát ültessenek az udvarokban, az ott élő gyermekek maguk döntöttek. Csongrád-Csanád megye 5 otthonában gyümölcs- és díszfák kerültek a földbe. 

 

– Együtt választottuk ki, hogy gyümölcsfát, kajszibarackot ültessünk. Azért döntöttünk emellett, mert van egy hobbikertünk, ahová paradicsomot, paprikát és epret veteményeztünk. Pár év múlva pedig már barackot is ehetünk – magyarázta a tápéi dr. Foltán József Lakásotthonban élő Balogh Tibor, aki környezetvédelmi technikusként végzett. – Mostantól az is feladat lesz, hogy a facsemetét locsoljuk. Beosztjuk majd, hogy hetente ki gondozza, hasonlóan ahhoz, ahogy a közös helyiségek takarítását is csináljuk – részletezte Tibor.

Az akció során elsősorban olyan fákat telepítettek - kőriseket, nyír és nyárfákat, fenyőket és örökzöldeket -, amelyek gyorsan nőnek, hamar terebélyesednek így rövid időn belül nagy árnyékot képesek adni, de több lakásotthonban - ahogy Tápén is - a mindennapi gyümölcsfogyasztásról is gondoskodtak, mert gyümölcsfát ültettek.

A Szent Ágota Csongrád-Csanád megyei öt lakásotthonában, több mint 60 gyermek él. A fásításnak gyakorlati és szimbolikus jelentősége is van számukra.    

- Elkötelezettek vagyunk abban, hogy A ránk bízott fiatalokat környezettudatos magatartásra tanítsuk. Mi is gyakran nevezzük őket csemetéknek, ezért is szerepel szolgáltatónk logójában a facsemete. Most, hogy részt vettek a fásításban, talán bennük is jobban tudatosul, hogy a gondoskodás, a törődés akkor eredményes, ha hosszú távú és folyamatos – kezdi a fásítási program ismertetését Balogh Zsolt, főigazgató-helyettes. –Tudniuk kell, hogy a természet nem valami távoli, megfoghatatlan dolog, hanem az az élővilág, ami körülvesz mindannyiunkat. Ezért visszük őket élménypedagógiai programunk keretében rendszeresen kirándulni a természetbe, ezért ragaszkodunk ahhoz is, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, és ezért ápolnak számos lakásotthonunkban konyhakertet és virágoskertet az ott élő gyerekek. Hisszük, hogy ez a gondoskodó tevékenység felelősséget ébreszt bennük a természet iránt – mondja a gyermekvédelmi szakember.

A szervezet saját környezetvédelmi programmal rendelkezik, amely illeszkedik a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye zöld egyházmegye programjához. A szolgáltatón belül ennek megvalósításáért Görbe Tünde felel. A szakmai vezető elmondta, a fásításra az ősz a legalkalmasabb időszak.  - Mivel a kertjeinkben a fák őregedőfélben vannak, vagy kevés van belőlük, éppen időszerű volt megszervezni az ültetést. Hozzátette: a faültetés az egyik legfontosabb, de nem egyetlen eleme a környezettudatosságnak: a lakásotthonokban szelektíven gyűjtik a szemetet, és amit csak lehet, újrahasznosítanak. Rendszeresen szerveznek szemétgyűjtést és papírgyűjtésben vesznek részt a gyerekek, de a program része a természetvédelemhez kötődő ismeretterjesztés is.

A szervezők abban bíznak, hogy tavasszal meg tudják tartani a környezettudatos gondolkodást segítő előadássorozatukat is, amelybe szakembereket: a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársait, és a kormányhivatalok hatóságait is szeretnék bevonni.

/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg
800 gyermekben ébresztünk reményt
/media/uploads/images/post_upload/Heti mott_2024.png
Heti mottó