Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/BC5K1509.jpg

Az idén 10 éves Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány szakmai rendezvényének középpontjában az időszerű szakellátási kérdések mellett az állt, hogy rámutattak: a gyermekvédelem akkor professzionális, ha a gondoskodás, az odafordulás teljes szívvel-lélekkel történik.

A Szent Gellért Fórum Rendezvényközpontjába mintegy ötszáz szakember érkezett az alapellátás és a szakellátás területéről: egyházi, állami és civil szolgáltatók képviselői, a szakszolgálatok és kormányhivatalok munkatársai.

A Szívvel-lélekkel elnevezésű rendezvény egy gyermekvédelemi gondoskodásban élő fiatal élettörténetével indult. Varga Flóra Tatabányán született, csecsemőotthonban, nevelőszülőknél, majd lakásotthonban nőtt fel.   – Az első ÁGOTA táborban tanultam meg először bízni önmagamban és másokban is. Akkor fogta meg a kezemet az ÁGOTA és azóta sem engedte el – mesélte az utógondozott lány. Flóra augusztus végén költözött Szegedre, gyermekfelügyelőnek tanul, lakásotthonban szeretne dolgozni, hogy segítsen a hozzá hasonló sorsú társain. 

Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök úgy fogalmazott az eseményen, hogy nem szerepet, hanem feladatot vállal az egyház ebben a szolgálatban, hiszen a tevékenységeik közül a gyermek- és ifjúságvédelem a legszebb és leglélekemelőbb feladatat. A megyéspüspök azt kérte a résztvevőktől, hogy közösen, egymást támogatva végezzék ezt a szolgálatot.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára szerint a gyermekvédelem nem csak pár ember magánügye, mindannyiunkról, az egész nemzetről szól.   – A kormány szándéka kihozni a gyermekvédelemben élőkből, amit lehet, addig segíteni a fiatalokat, míg nem tudnak saját lábra állni. Ezt csak anyagi javakkal nem lehet elérni, rendkívül fontos benne a közösség szerepe – hangsúlyozta. Hozzátette, a gyermekvédelem csak akkor lehet sikeres, ha közösségi ügyé válik, kudarcra van ítélve, ha a körülötte lévő környezet nem segíti. Az államtitkár úgy reagált Varga Flóra szavaira: „bizalom nélkül nincs sikeres gyermekvédelem.” Kijelentette azt is: a nagy intézmények végleges megszűntetése a cél, és az, hogy lehetőség szerint minden gyermek nevelőszülőnél nőjön fel. 


Kothencz János, főigazgató hangsúlyozta, óriási kihívás elé állítja őket, az hogy a nevelőszülői társadalom elöregedő félben van. – Fontos meghatároznunk, mit tekintünk elfogadható nevelőszülői magatartásnak. Ebben nem tudományoskodni kell, hanem megbecsülni Mari nénit, aki ért a gyerekek nyelvén, ugyanis az emberi értékek mindennél fontosabbak – emelte ki a gyermekvédelmi szakértő. 

A konferencia második részének elején egy testvérpárról készült kisfilmet nézhettek meg a résztvevők. Bereczki Tímea és Anikó gyermekvédelmi gondoskodásban nőttek fel Csongrádon. Életük csecsemőotthonban indult, de nevelőszüleiknek hála, ma már stabilan állnak felnőtt életük kapujában és mindketten az ÁGOTA közösség autentikus tagjai.

Erdei Sándor, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat megbízott igazgatója előadásában felvázolta a gyermekvédelmi gondoskodás és szakszolgáltatás történetét, valamint bemutatta a nemrégiben átalakult szakszolgálat hitvallását, céljait, és a szakszolgáltatás fejlesztésének irányait. 

Baloghné Gábor Katalin, a Szent Ágota főigazgató-helyettese előadásában ismertette és elemezte az elmúlt két évtized meghatározó változásait és a jelen kihívásait az otthont nyújtó ellátás területén. Kristóf Pál a gyermekvédelmi szakellátás módszertanának felépítéséről szólt, az eredményességet befolyásoló külső és belső hatásokat elemezte, és javaslatokat fogalmazott meg a gyermekvédelmi szakellátási módszertan rendszerszintű fejlesztése érdekében.

A szociális szférában dolgozókra is jellemző kiégés fázisait mutatta be Dr. Osváth Viola, gyermekklinikai- és mentálhigiénés szakpszichológus. Elmondta, a kiégés bármely foglalkozási területen megjelenhet, ahol a munka érzelmi megterheléssel jár, de a segítő foglalkozásúak fokozottan veszélyezettetek. A szakember praktikus gyakorlati tanácsokat is adott a „burnout” szindróma, vagyis a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés megelőzése érdekében. 

A konferencia záró előadásában Szabóné Szívós Ildikó főigazgató-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen fontos a családias környezet kialakítása a lakásotthonokban. Abban az esetben, ha a családjából kiemelt gyermek lakásotthonba kerül, közvetlenül egy őt ért óriási trauma után, elsődleges a családpótló környezet és nevelés. –  A lakásotthon egy speciális szintér, amit otthonossá, ápolttá, rendezetté kell tenni, hogy minél biztonságosabb benyomást nyújtson – hangsúlyozta. A főigazgató-helyettes előadásában fotókkal szemléltette, milyen állapotban vettek át lakásotthonokat az elmúlt egy évben, és azokon milyen felújításokat végeztek. 

A konferencián filmvetítésekkel – többek között az idei ÁGOTA Táborban készített felvételekkel és riportokkal – igyekeztek bemutatni azt a szemléletet, amelyet az ÁGOTA közösség a gyermekvédelmi szakellátás és az önkéntes tevékenység során  a családjukból kiemelt gyermekekkel kapcsolatban  követ, – szívvel-lélekkel.  /media/uploads/images/post_upload/BC5K2586.jpg
Budapesten díjaztuk Pest megyei kiválóságainkat
/media/uploads/images/post_upload/BC5K2926.jpg
Ünnepi hangulatú családi nap Budapesten
/media/uploads/images/post_upload/317729620_1449655808861833_6159303521017895255_n.jpg
Egerben is díjaztuk kiválóságainkat