Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/sorsukkal-jo-peldat-mutatnak-autentikus-agota-onkentesek-talalkoztak-4.jpg

Állami gondoskodásban felnőtt fiatalok találkoztak a hétvégén, Szegeden. Az ÁGOTA Alapítvány Autentikus Segítő Alapkörének tagjai maguk is önkéntesednek és jó példájukkal segítik sorstársaikat.

– Mi magunk is állami gondoskodásban nőttünk fel, ehhez a közösséghez tartozni nagyon jó érzés. Szeretek idejönni, a többiekkel együtt lenni, hiszen mi sorstársak vagyunk, ugyanazt éltük meg, ugyanolyan problémákkal küzdünk. Mi nem hagyományos családban nőttünk fel, van, aki lakásotthonban, míg mások nevelőszülőknél, ez más mintha vér szerint beleszületsz egy családba – fogalmazott a Bereczki Anikó. A 18 éves lány Csongrádról érkezett, nevelőszülőknél él, háromszor volt gyermekként az ÁGOTA táborban, tavaly már önkéntesként segítette az ott folyó munkát. Anikó két éve csatlakozott az autentikus önkéntesek köréhez, elmondta egy-egy találkozón rengeteget beszélgetnek, sokan messziről jöttek, így csak ritkán találkozhatnak, ezért kihasználják ezeket az alkalmakat.

– Az autentikus segítői alapkör az ÁGOTA Alapítvány olyan közössége, ahol a volt, vagy jelenlegi állami gondozottak segítő szerepet vállalnak. Ez egy közösség a közösségben. Most körülbelül húszan vagyunk itt, ilyenkor megismerjük egymást, építjük a közösségünket. Mi vagyunk az esszenciája az alapítványnak, példát mutatunk a sorstársainknak, azt hogy állami gondoskodásban felnőve is lehetünk sikeresek – mondta Erdei Márk, a találkozó egyik szervezője. Márk Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt fel, itt volt állami gondozott, ő is gyerekként került kapcsolatba az ÁGOTA Alapítvánnyal, ma már Szegeden él, itt alapított családot.

Az alapkör tagjai Szegeden a Csongor téri játszóházban találkoztak pénteken, az esemény az úgynevezett megérkező körrel indult, amikor is mindenki elmesélte mi történt vele az utolsó – karácsonyi – találkozásuk óta. Többek között az alapkör jövőjéről is beszélgettek, majd megvacsoráztak. Szombaton a fiatalok Tass- Alsószenttamásra utaztak, megnézték az épülő ÁGOTA Falvát, ahol a saját szerepvállalásuk fontosságára helyezték a hangsúlyt, valamint készültek a táborokra, évközi programokra.

Hajcsár Angelika Tolna megyében nőtt fel gyerekotthonban, az ÁGOTA Alapítvánnyal a nyári tábor révén ismerkedett meg, négyszer volt táborozó, tavaly viszont már önkénteskedett. A 20 éves lány most Budapesten él, onnan érkezett a szegedi találkozóra. – Nekem rengeteget adott az ÁGOTA légkör, az első táborban, amin részt vettem az egyik legjobb barátomat ismertem meg. Családra találtam itt, főleg az autentikus kör által, mi ugyanis összetartunk, nekem ők a családom – vélekedett Angelika.

A hétvégi találkozón részt vett Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója, aki maga is állami gondozott volt. – Az itt lévő fiatalok érintettségüktől fogva képviselnek egyfajta hitelességet az önkéntesek közösségén belül. Saját példájukon keresztül megerősíthetik sorstársaikat, egy-egy élethelyzetből kivezető utat hitelesen tudják megmutatni számukra. 24 éve működik az alapkör, több generáció vett már benne részt, sokan felnőttként a szociális szférában tevékenykednek. Feladatuk jó mintát, jó példát mutatni a sorstársaiknak – fogalmazott az alapító.


/media/uploads/images/post_upload/BC5K2586.jpg
Budapesten díjaztuk Pest megyei kiválóságainkat
/media/uploads/images/post_upload/BC5K2926.jpg
Ünnepi hangulatú családi nap Budapesten
/media/uploads/images/post_upload/317729620_1449655808861833_6159303521017895255_n.jpg
Egerben is díjaztuk kiválóságainkat