Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/SAC_2757.jpg

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány Petőfi 200 címmel ÁGOTA Falván rendezett szavalóversenyt a gondoskodásában élő gyermekek számára.  

A Magyar Országgyűlés a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánította a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. A bicentenáriumhoz kapcsolódva hívtuk versmondó versenyre lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeinket és fiataljainkat, hogy megmutassák tehetségüket, kipróbálhassák magukat közönség előtt is.

A verseny célja a méltó megemlékezés a szabadságharc és a magyar versirodalom legismertebb költőjéről, illetve Petőfi költészetének, életének, munkásságának megismerése versein keresztül. Emellett pedig kiemelt cél a versirodalom megszerettetése, s olyan versek előadása, amelyek nem szerepelnek az iskolai tananyagban.

Balogh Zsolt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese köszöntő beszédében hangsúlyozta, minden egyes gyermekünkben ott van az érték és a tehetség, közösségünk mindenkori feladata pedig erre figyelni.

A Petőfi 200 emlékév programjaihoz kapcsolódva Bánföldi Szilárd színművész videóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket. A színész Petőfi bőrébe bújva, korabeli öltözékben, a költőről készült festményekről, rajzokról ismert frizurával járja az országot, s népszerűsíti a költő életművét, és munkálkodik a Petőfi-kultusz fenntartásán.

A megmérettetés előtt Samu Csilla, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum múzeumpedagógusa Sándor is volt Sanyi – a kiskunsági gyermekévek című rövid, de annál érdekesebb előadásával tisztelte meg az eseményt.

A verseny méltó felvezetéseként a Tolna megyéből érkezett Orsós Ádám kitűnő szavalással mutatott példát izgatottan várakozó versenytársainak.

Ezt követően harmincnégyen szavaltak ÁGOTA Falván két korosztályi kategóriában, elsőként a 8-14 éves indulók, majd a 15-20 évesek kerültek sorra. Olyan, az iskolai tananyagban nem szereplő nagyszerű versekkel érkeztek az indulók, mint az Egy könyvárus emlékkönyvébe, A völgy s a hegy vagy a Kemény szél fúj.

Ezen a napon mindenki győztesként térhetett haza. A zsűri nemcsak a legjobbakat díjazta ugyanis, hanem magát a bátorságot, a lámpaláz sikeres legyőzését és a sok-sok energiát, amelyet az indulók a felkészülésbe fektettek.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, a Lakiteleki Népfőiskola, a Kiskun Múzeum, a Fornetti Kft. jóvoltából és még sok más megtisztelő felajánlásnak köszönhetően minden gyermekünk ajándékcsomaggal hagyta el ÁGOTA Falvát. S ami ennél is fontosabb, ismét magukkal vihették a közösséghez tartozás örömét.

Gratulálunk minden résztvevőnek!


  • A 15 év alatti korcsoport helyezettjei:


                 1. Balogh Tünde

                 2. Jakab László Ruben

                 3. Orsós Alex Olivér

                 Különdíjban részesült: Mohácsi Zoltán és Timár Zsolt


  • A 15 év feletti korcsoport helyezettjei:


                 1. Jámbrik Emese

                 2. Orsós Ádám

                 3. Kolompár Szabolcs

                 Különdíjban részesült: Magyari-Havas Balázs Gábor és Sólyom Sándor


  • A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját Szemán Tímea Ildikó vehette át. 



/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg
800 gyermekben ébresztünk reményt
/media/uploads/images/post_upload/Heti mott_2024.png
Heti mottó