Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Nógrád vármegyei Nevelőszülői hálózat 


A Nógrád vármegyei Nevelőszülői hálózat 2020. július 1-jén csatlakozott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz. Területileg az Észak-magyarországi régió csücskében található. Nevelőszülőink a vármegye 33 településén végzik nevelőszülői hivatásukat. Jelenleg 68 nevelőszülőnk van foglalkoztatási jogviszonyban, akik közel 219 gyermek és fiatal felnőtt elhelyezését tudják biztosítani.  

Nevelőszülőink a gyermekvédelmi szakellátásba került – nevelésbe vett, ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve utógondozói ellátásban lévő fiatal felnőttek otthont nyújtó, teljeskörű ellátását végzik. A nevelőcsaládokban a gyermekek kora és neme szerinti eloszlás változó. A gyermekek szükségletei szerint ellátják a normál és a különleges szükségletű gyermekeket is. A nevelőszülőink többsége jellemzően 2-3-4 férőhelyen gondoz gyermeket. Ez a gondozotti létszám - a saját családjukat figyelembe véve - ideális. A vármegye nyugati felén (Balassagyarmat és környéke) még mindig kevés a nevelőszülő, bár vannak érdeklődők (telefonon és személyesen is), de a beszélgetéseket tényleges bejelentkezés minimális arányban követi.  

A kihelyezéseknél a nevelőszülők életkorát, lakókörnyezetét, lakáskörülményeit, terhelhetőségét figyelembe véve 1-2 gyermek kihelyezése a jellemző. Nagyon csekély a 3 gyermek kihelyezése. A gyermekek életkorát tekintve a törvény által meghatározott 0-12 éves korosztályt fogadja a hálózat. Sajnos tapasztalataink szerint, a 10 éven felüli gyermeket fogadó nevelőszülőink száma kevés. A nevelőszülők többsége 3-8 éves korosztály nevelését vállalja.  

A rendszerbe bekerülő négyes, ötös, és efölötti testvérsorok együttes elhelyezése a hálózatban szinte lehetetlen. A nevelőszülők lakásának nagysága, beosztása, a család terhelhetősége szempontjából 5-6 nevelőszülő lenne alkalmas rá, azonban náluk minden férőhely betöltött.  

A gyermekek összlétszámához viszonyítva magas a különleges szükségletű gyermekek száma. Szinte alig van olyan család, aki nem nevel különleges szükségletű gyermeket, fiatalt. Több olyan nevelőszülővel is büszkélkedhetünk, akik az 1990-es évektől folytatják ezt a szépségekkel, nehézségekkel teli hivatást. Az utógondozói ellátottjaink többségére jellemző, hogy nagykorúságukat követően azon a településen maradnak, ahol a nevelőszülő lakik. Ezek a nevelőszülőink teljesjogú családtagoknak tekintik ezeket a fiatal felnőtteket, és a továbbiakban is segítik őket.  

A nevelőszülők tevékenységét, munkáját egy szakmai vezető, négy nevelőszülői tanácsadó és egy adminisztrátor segíti, és ellenőrzi.  

A Nógrád vármegyei Nevelőszülői hálózatot leginkább úgy jellemezhetjük, mint egy nagy család, ahol a nevelőszülők mindegyike ismeri egymást. Jellemző, hogy egy-egy településen (mint például Kálló) több olyan nevelőcsalád van, akik rokoni kapcsolatban állnak egymással. Több olyan nevelőszülőnk van, aki saját maga is olyan családban nőtt fel, ahol szülei nevelőszülők voltak, így számukra teljesen természetes volt, hogy ő maga tovább viszi ezt a hivatást.  

Azért lettem nevelőszülő...

Nevelőszülőnek lenni pótolhatatlanul hasznos hivatás. Erre a nem könnyű, de nagyon szép pályára olyan emberek alkalmasak, akik bármilyen sorsú, életkorú gyermek befogadására készek. A nevelőszülőnél élő gyermek esélyt kap, hogy megtapasztalhassa mi az a szeretetteljes törődést. Szervezetünk, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató annak érdekében, hogy minél ismertebbé tegye a nevelőszülői hivatást, intenzív kampányba kezdett a közösségi médiában. Az ellátási területünk minden vármegyéjében elkészítettünk egy kisfilmet, amely ezt a célt szolgálja. A Nógrád vármegyei nevelőszülőket bemutató kisfilmet Hollókőn forgattuk a Palóc Játszóházban.

Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy megosztja a Facebook profilján ezt a kisfilmet! Önnek ez egy kattintást jelent, nekünk viszont sok száz ismeretlen ember elérésének a lehetőségét, akiket közelebb szeretnénk hozni ehhez a szép és nemes hivatáshoz. Köszönjük, hogy segít nekünk a nevelőszülőség népszerűsítésében!