Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/20210819_105322.jpg




Az élményszerzést és a sportot ötvözte az az élménynap, amelyet Jászszentlászlón, a Váradi tanyán tölthettek az gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok.  

Váradi Márk és párja Lány Evelin nevelőszülők, egy közös fiúk mellett  családját nélkülöző gyermeket nevelnek. Márk lovas oktató, Evelin lovassport edző. Innen jött az élménynap ötlete: naponta fogadtak egy-egy csoportot, az ország különböző megyéiből: Bács-Kiskun, Békés és Komárom-Esztergom megyéből. 

A gyerekek körében igen népszerű volt a lovas kocsis túra a határban.  A leggyakoribb első mondat általában az volt, „én biztos nem ülök fel a lóra”. Alex és Robi is így gondolták, majd ők kérdezték meg az első élmény után, hogy „mikor ülhetek fel újra?” Érkeztek profi lovasok is, mint Dávid, aki Gyulán is rendszeresen jár lovardába, ő örült, hogy szakembernek mutathatja meg lovas tudását.


– Hosszabb távon a lovaglás segíti a gyermekeket olyan pozitív emberi tulajdonságok kialakításában, mint az együttműködés, az egymás iránti tisztelet, a türelem és az empátia – magyarázta Váradi Márk, aki a szolgáltató sportéletrend divíziójának vezetője. Hozzátette: a lovaglás segít rávezetni olyan érzések felismerésére, felfedezésére, mint a biztonság, a szabadság. Ezek pedig jó alapul szolgálnak az elfogadás és a bizalom, illetve a másokra és magunkra való odafigyelés erősítéséhez. Hozzátette a lovaglás rengeteg izomcsoportot dolgoztat meg önkéntelenül is. – Ugyanakkor segíti a helyes testtartást, hiszen a lovon mindig egyenesen kell ülni, így fejlődik az egyensúlyérzék és a koordináció – tette hozzá Váradi Márk.

Egy fiatal lány életét is megváltoztatták a lovak. Simon Jázmin négy éve került a Váradi-­tanyára, ahol már az első napoktól kezdve ismerkedett a lovakkal, a lovaglással. A 14 éves diáklány életét azóta meghatározzák a patások, és kedvence is van, Dárius, a hároméves, pej-tarka herélt. – A lovak szinte mindenre megtanítanak, például arra is, hogy miként kell türelmesnek lenni, nyugodtnak maradni – mesélte Jázmin, aki a félegyházi Móra gimnáziumban szeretne továbbtanulni és a célja, hogy állatorvos legyen.

A kisebbeknek a kötélkészítés, a nagyobbaknak a karikás ostor csergetés is óriási élményt jelentett, és Vincze János iparművész jóvoltából a fafaragással is megismerkedtek a résztvevők a Váradi tanyán.




/media/uploads/images/post_upload/Messenger_creation_d286f7ff-1233-42c0-b9af-83763d587ecd.jpeg
Szakmai nappal egybekötött csapatépítő tréninget szervezett a gyógypedagógiai divízió ÁGOTA Falván!
/media/uploads/images/post_upload/SAC_0118.jpg
Újabb ajtók nyíltak gyermekeink előtt – új nevelőszülőket köszöntött az ÁGOTA Közösség!
/media/uploads/images/post_upload/Fb_20240422_2.png
Heti Útravaló - 2023. 15. hét