Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/SzalaiBeatateruletiigazgato.jpg

Napjaikban egyre fontosabb, hogy minden gyermek családban élhessen, érezze annak megtartó erejét – azok is, akik gyermekvédelmi gondoskodásban nőnek fel. Heves megyében július elsejétől a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nyújt ellátást közel háromszáz ilyen sorsú gyermeknek. Szerencsére nem kell sokáig nélkülözniük a szeretetteljes, óvó környezetet: a nevelőszülők és a kis létszámú lakásotthonok biztonságos környezetet és jobb esélyeket teremtenek számukra.

A megyei gyermekvédelemben új szereplő a Szeged-Csanádi egyházmegye mint szolgáltató. A szervezet jelenleg 280 olyan gyermek elhelyezését és nevelését biztosítja itt, akit a hatóság kiemelt a vér szerinti családjából. Ők 93 nevelőszülőnél és két lakásotthonban lelnek biztonságos otthonra.

– Nagyon pozitív volt a fogadtatásunk mindkét területen. A kollégákkal együtt helyeztük új alapokra a munkát. A gyermekek fogadásában és elhelyezésében nem okozott semmilyen problémát az állami feladat átvétele. Központunkat Egerben alakítottuk ki, mert nevelőszülőink egyharmada és a két lakásotthonunk, az egerbaktai és a kerecsendi is a megyeszékhely vonzáskörzetében található – kezdi a beszélgetést Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Jász-Nagykun Szolnok és Heves megye területi igazgatója.

Jelenleg közel huszonháromezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban Magyarországon. A szolgáltatókhoz kerülők többsége traumával érkezik: elhanyagolás, bántalmazás, a szülők veszélyeztető életmódja áll a döntés mögött, amely kiemeli őket abból a környezetből. Az átélt krízisek feldolgozásában a befogadó család, vagy az elfogadó közösség szeretete sokat segíthet.

– A nevelőcsalád helyzete speciális, hiszen a szülő beenged az életébe egy kis jövevényt, akiről addig gondoskodik, amíg annak sorsa nem rendeződik, azaz vagy hazakerül, vagy saját családra lel örökbefogadás révén. A nevelőszülők képzése folyamatos, felkészítjük őket a gyermekek befogadásra, az esetlegesen problémák kezelésére, de az elválásra is. Vannak gyermekek, akiket életkoruk és személyiségük alapján a nekik jobban megfelelő lakásotthonban helyezünk el. A nagy létszámú nevelőintézetek ideje rég lejárt, a két otthonunkban maximum 12-12 gyermek élhet, akik együtt főznek, tanulnak, kirándulnak, úgy élnek, mint egy nagycsalád. Ezek a körülmények segítenek abban, hogy a gyermek biztonságos, nyugodt légkörben érezhesse magát – emelte ki az igazgató.

Az egyházmegyei szolgáltató megjelenése új lehetőségeket is kínál a gondoskodásban nevelkedőknek és dolgozóknak egyaránt. Ádám Lászlóné, a Heves megyei nevelőszülői hálózat vezetője szerint nagy segítséget jelent, hogy az ellátott gyermekek számos élményprogramon vehetnek részt és a sportéletrendnek köszönhetően ingyenes úszás- és fociedzésre is járhatnak majd. – Ezek hozzásegítik a fiatalokat a sikerhez, így önértékelésük pozitív irányba változik. De nagyon fontos, hogy pszichológus és fejlesztőpedagógus is rendelkezésünkre áll, így a nehéz helyzetek kezelésében sem vagyunk egyedül – mondta a szakember.

A Hevesi járásban vannak a legtöbben

A Szent Ágota ­Gyermekvédelmi Szolgáltató 93 megyei nevelőszülőjének 60 százaléka a Hevesi járásban él, ezért fontos, hogy a megye más területein is legyenek olyanok, akik vállalnák ezt a szép hivatást. Nevelőszülőnek lenni ma már foglalkoztatási jogviszony. Munkájukért díjazást, a gyermekek után pedig nevelési díjat és külön ellátmányt kapnak. A nevelőszülővé válás többlépcsős folyamat, amire önéletrajz és motivációs levél elküldésével lehet jelentkezni. Ezután következik egy kötetlen beszélgetés, majd környezettanulmány készül, és pszichológusi, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie a jelentkezőnek. Ezt követően kezdődhet el a 60 órás képzés, amelynek befejezésével szolgáltatói nyilvántartásba kerül a nevelőszülő. Innentől kezdve helyezhető ki gyermek hozzá. – Az oktatás során felkészítjük a nevelőszülőket a rájuk váró feladat szépségeire és nehézségeire is, hangsúlyozzuk, hogy helyettesítő védelmet látnak el. Állandó segítőjük a nevelőszülői tanácsadó, aki rendszeresen látogatja a családot és mindenben támogatja őket – hangsúlyozta Ádám Lászlóné.

/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg
800 gyermekben ébresztünk reményt
/media/uploads/images/post_upload/Heti mott_2024.png
Heti mottó