Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/rvcska1.jpg

Egymás után alakulnak és újulnak meg az épületek Szabadszállás és Kunszentmiklós között található Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván. A folyamatban lévő beruházást a szomszédos település, Szabadszállás vezetése is megtekintette. Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának főigazgatója részletesen bemutatta a vendégeknek az ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ építési munkálatait.

Szabadszállásról Darabos József polgármester, Bencze Ildikó alpolgármester, Kiss József, a Szabadszállási Római Katolikus Egyházközség plébánosa és Csavajda Márta, az Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője vett részt a találkozón. A vendégek nem jöttek üres kézzel, a város vezetője az általuk nevelt árvácskákból hozott magával több ládára valót, melyet ÁGOTA Falva virágosítására ajánlottak fel.

- Köszönöm minden Árvácskánk nevében – ezekkel a szavakkal vette át Kothencz János a palántákat. Az ÁGOTA Alapítvány alapítója és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója ezt követően elmondta: az ÁGOTA Alapítvány 2018-ban - állami támogatással - vásárolta meg a 7 hektáros területet, ahol most a beruházás zajlik. Több ütemben végzik a munkálatokat, a meglévő ingatlanokat felújítják és előkészítik a terepet az új funkciókat szolgáló építményekhez. A terület a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában felnövő gyerekek számára téli-nyári szálláshelyként és rendezvényhelyszínként is szolgál majd.

- A beruházás első ütemének legnagyobb feladata a közművesítés volt: először a csatornázás, az áram és a vezetékes víz bevezetése történt meg – ez utóbbira az Információs és Technológiai Minisztérium nyújtott anyagi támogatást. Szintén az első munkálatok között volt a területet bekerítése. Ebben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta az alapítók törekvését, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, hiszen a kerítésépítéshez ez a szervezet biztosította a munkaerőt: a feladatot fogvatartottak végezték, jóvátételi munkaként. Az itt álló, leromlott állapotú öt családi ház és a Szent Jobb Lator templom már teljesen megújult. A további tervek között szerepel a mögötte található kálvária megújítása is –sorolta a főigazgató a már elvégzett munkákat.

A bejáráson kiderült: jelenleg a közösségi ház felújítása zajlik. Itt belső konyhát, éttermi részt alakítanak ki. A közelében egy nagy - közel 200 négyzetméteres - és több kisebb méretű filagóriát építenek.

- Jövőre, a második ütemben kezdődik meg az ezer fő ellátására képes vizesblokk kialakítása, szintén ekkor készül majd el a rendezvénycsarnok, illetve az amfiteátrum, mindkettő nagyszámú közönség befogadására lesz alkalmas. Kell is a nagy tér, a komfortos, sokszáz fő ellátására alkalmas infrastruktúra, hiszen a tervek szerint 2022-ben a jubileumi, 25. ÁGOTA tábort már itt, ezen a területen szeretné megtartani az ÁGOTA Alapítvány – mondta el az alapító.

-Nemcsak Szabadszállásnak, hanem a Felső-Kiskunság minden településének fontos, hogy ennek a területnek a megújulását látja. Gyermekként úgy ismertük meg ezt a telepet, hogy mennyire elhanyagolt és egyáltalán nem volt része a környék életének. Amikor egy ilyen összeszedett, nagyon pozitív, mindenki számára fontos tevékenység zajlik itt és valósul meg, azt támogatnunk kell, és kezet nyújtani, hogy amiben csak tudunk, segítsünk – ezekkel a gondolatokkal foglalta össze látogatásának tapasztalatait Szabadszállás polgármestere. Darabos József bejelentette: nem csak virágpalántákkal segítik a terület megújulását, hanem a közelgő faültetéshez is felajánlotta segítségét.

/media/uploads/images/post_upload/KC2415_1626.jpg
1600 jószándékú ember szíve dobbant együtt a szegedi ÁGOTA® Futáson - VIDEÓVAL
/media/uploads/images/post_upload/DHE_6520.JPG.jpeg
Pillanatképek az ÁGOTA® Futásról VI.
/media/uploads/images/post_upload/KC2415_1904.jpg
Pillanatképek az ÁGOTA® Futásról V.