Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3807.jpg

ÁGOTA országos kutatás a nevelőszülők körében címmel tartottunk sajtótájékoztatót a szegedi Gál Ferenc Egyetemen. Az esemény célja az volt, hogy az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kutatási gyorsjelentésének legalapvetőbb jellemzőit bemutathassuk, számot adhassunk a kutatás témájáról, a vizsgált kérdéskörökről, illetve röviden ismertessük a vizsgálat módszertanát.

Kothencz János, a kutatás vezetője, szociológus, pedagógus és gyermekvédelmi szakértő köszöntőjében elmondta, az ÁGOTA Közösség sok évtizede igyekszik támogatni a gyermekvédelmi szakellátásban élőket. Mindenekelőtt természetesen magukat a gyermekeket és a velük foglalkozó kollégákat. Utóbbiakat szakmai illetve szakmamódszertani segítségadással. Mint kiemelte, csaknem 12 év elteltével újra egy olyan gyorsjelentést tehetnek le az asztalra, amely hasznos segítséget nyújthat a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozóknak. 2008 és 2009 tájékán már végeztek egy országos reprezentatív kutatást a lakásotthonokban élő 9-18 éves gyermekekre vonatkozóan. Ezt követően a közelmúltban újra nagy vállalkozásba fogtak: a nevelőszülők társadalma körében végeztek országos kutatást. Az országos reprezentatív kutatás egyedülálló, nem volt még ilyen nagyságrendű vizsgálat, amely a családjukból kiemelt gyermekekről gondoskodó nevelőszülőket kutatta.

Lőrinczi János, címzetes egyetemi docens, a kutatásban résztvevő módszertani csoport tagja a kutatás módszertani vonatkozásait ismertette. Mint elmondta, széles társadalmi összefogás áll a kutatás mögött. De az ÁGOTA Közösség részvételének fontosságát mindenképp hangsúlyozni kell, hiszen ahogy fogalmazott, „náluk van az a tapasztalat, ami megalapozta ennek az egész kérdőíves vizsgálatnak az alapját.” Elmondta, 2022. június 6. és július 3. közt zajlott az adatfelvétel kérdőíves vizsgálat keretében. Hazánkban a nevelőszülői hivatást végző 5500 főből 1259 főt választottak ki úgynevezett egyszerű véletlen mintavétellel, őket keresték fel a kérdezőbiztosok. A szociológus szerint érdekes adat, hogy nagyobb volt a válaszadási hajlandóság a nevelőszülők körében, mint ami átlagosnak számít hasonló kérdőíves vizsgálatoknál. A gyorsjelentés már elkészült, jelenleg már zajlik az adatok elemzése, majd ezt követi a tanulmányok készítése.

A módszertani ismertetőt követően Kothencz János mutatta be a gyorsjelentés főbb jellemzőit. Kiemelte, fontos azt tudatosítani, hogy ez a gyorsjelentés egy pillanatfelvétel a nevelőszülők társadalma köréből, egészen pontosan a 2022 nyári állapot rögzítése. Mint elmondta, a vizsgálat tárgya rendkívül sokszínű volt, foglalkoztak többek közt a nevelőszülővé válás körülményeivel, ahogy azzal is, mik a nevelőszülők lehetséges motivációi, vagy épp azzal, melyek a nevelőszülői családok jellemzői. Utóbbi téma sok szempontra bomlik, vizsgálható például, mekkora a nevelőcsalád, hány gyermek van a családnál, közülük hányan vér szerinti és hányan nevelt gyermekek. Ahogy az is, mennyire tudnak segítséget kérni a nevelőszülők, mik a gyermekekkel és fiatalokkal kapcsolatos tipizált problémák, nehézségek. Kiemelten fontos volt a hazagondozással kapcsolatos attitűd vizsgálata, a nevelőszülői tevékenység társadalmi elismertsége vagy például a belépő nevelőszülők átlagéletkora.

A gyermekvédelmi szakértő hangsúlyozta, hogy egy sajtótájékoztató természetesen nem biztosít elég teret egy ilyen méretű és súlyú kutatás adatainak részletes ismertetéséhez, hiszen a reprezentatív vizsgálatnak köszönhetően a gyorsjelentés nagy mennyiségű adatot tartalmaz, amelyek elemzése még folyamatban van. – Ennek a kutatásnak az eredménye rendkívül értékes lesz a szakma számára, azok döntéshozatalát, munkáját fogja segíteni akik a gyermekvédelemben dolgoznak – fogalmazott a kutatás vezetője.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a kutatási beszámoló után hangsúlyozta, hiánypótló munkát végzett az ÁGOTA Közösség és a kutatásban résztvevő munkatársak, hiszen a döntéshozásban is nagy jelentősége lehet egy ilyen kellően komoly és megalapozott vizsgálatban szerzett adatoknak. Emellett azt is kiemelte, amiatt is rendkívül értékes ez a nagy munka, hogy közelebb hozhat mindannyiunkat a nevelőszülői hivatás és a nevelőszülői társadalom jobb megismeréséhez.

A sajtótájékoztató zárásaként Kothencz János átnyújtotta a gyorsjelentés egy példányát Fülöp Attilának. A mintegy 176 oldalas jelentés minden érdeklődő számára elérhető, olvasható elektronikus formában a www. szentagota.hu, illetve a www.agotaalapitvany.hu weboldalakon.

/media/uploads/images/post_upload/BC5K2586.jpg
Budapesten díjaztuk Pest megyei kiválóságainkat
/media/uploads/images/post_upload/BC5K2926.jpg
Ünnepi hangulatú családi nap Budapesten
/media/uploads/images/post_upload/317729620_1449655808861833_6159303521017895255_n.jpg
Egerben is díjaztuk kiválóságainkat