EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806-00000000 Nemzetközi számlaszám: SWIFT kód (BIC) OTP VHUHB (IBAN) HU75 1173 5005 2055 0806 0000 0000
/media/uploads/images/post_upload/Bcsalms ballags 1.jpg

Végzőseink többsége szakmát szerez, később vállalkoznak az érettségire, ha tovább akarnak tanulni, de vannak olyan fiataljaink is, akik kifejezetten a felsőfokú tanulmányokra készülve állnak most az érettségi bizonyítvány megszerzésének kapujában. Akár lakásotthonban élnek, akár nevelőszülőknél, sokat készültek a középiskolai éveket lezáró vizsgákra és megfogalmazták már magukban a jövőre vonatkozó terveiket is.  

A szakma az első

A bácsalmási lakásotthonban ballagási ünnepséget tartottak a napokban, mert az utógondozói lakásban élő öt fiatalból 4 végzős az idén: Norbi számítógép szerelő, Gyula kézi ívhegesztő, István kőműves, Máté asztalos lesz.

A lakásotthonban évek óta hagyomány, hogy ballagási ebédet szerveznek ilyenkor, az iskolai ünnepségtől függetlenül. Az ebédre a fiatalok meghívták az ott dolgozó felnőtteket, a gyermekotthon vezetőjét, akik megajándékozták őket.

Az ünnepi ebédet közösen készítették, majd azt követően felelevenítették a régi emlékeket, beszélgettek jövőjükről. Kiderült mind a négyen folytatják tanulmányaikat szeptembertől, ugyanis szeretnének még egy szakmát elsajátítani.

Lakásotthonból a vizsgára, majd az életbe

Varga Flóra, a tatabányai Kőszikla lakásotthonban élő utógondozottunk. Mint mondta, ő minden nap készült az érettségire, így nem izgult túlságosan. A magyar érettségin a műelemzést választotta, és a szövegértés feladatsor megoldása sem okozott gondot neki. A kihívásra úgy készült, hogy átnézte az órai jegyzeteit és a tankönyveket egyaránt, de az előző évek érettségi feladatain is gyakorolt. Bár Flóra már rendelkezik egy divatszabó végzettséggel, amit a helyi Fellner Jakab szakképzőben szerzett, a folytatásban szeretne egy gyermek- és ifjúsági felügyelői oklevelet, mert a terve az, hogy hozzá hasonló sorsú, gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő fiatalokkal foglalkozzon.

Omoregie Efosa Benson a szegedi Dr. Foltán József Gyermekotthon lakója szintén a továbbtanulás miatt vállalkozott az érettségire, mert az a terve, hogy a Szegedi Tudományegyetem gazdasági karán kereskedelem-marketing vagy gazdálkodásmenedzsment szakon folytassa a tanulmányait. Ő egyébként már szerzett egy cukrász szakmát, emellett igazolt rögbijátékos a szegedi Fit World Gorillák csapatában.

A nevelőszülőkre támaszkodva

A tarnaörsi Gyurkán Zsófiában és az újkígyósi Müller Mátéban az a közös, hogy mindketten nevelőszülőnél nőttek fel, az idei, rendkívüli körülmények között vizsgáznak, és határozott céljaik vannak a jövőjüket illetően.

Zsófi sokat tanult az érettségire, a matematikától tartott is kissé, mert jó teljesítményt várt el magától. Az előző évi feladatlapok megoldásával gyakorolt. A jászárokszállási Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium végzős tanulója idén nem jelentkezett felsőoktatási intézménybe, de az már biztos, hogy szeptemberben ismét iskolapadba ül: először valamilyen szakmai végzettséget szeretne szerezni. Érdekli a gyermekvédelem, a pszichológia és a könyvelés egyaránt, ezért még ad egy kis időt magának, hogy eldöntse mivel is akar majd foglalkozni. Addig is hasznosan tölti azonban az időt, amíg megérlelődik benne a döntés: előbb jogosítványt szerez és beiratkozik egy OKJ-s tanfolyamra, ami közelebb viszi a vágyaihoz. Nevelőszülei mindenben támogatják és ez biztonságot jelent a számára.

Müller Máté a reál tantárgyakban jeleskedik és könnyen is tanul, ennek ellenére külön készült az érettségire. Máté most egy évig még iskolájában, a békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolában marad, mert megszerzi ötödéven a pénzügyi-számviteli asszisztensi végzettséget.

Már van egy pályázati asszisztensi oklevele is, sőt kézilabdabírói vizsgával is rendelkezik, mert évek óta igazolt játékosként űzi ezt a sportot . Szokott mérkőzéseket is vezetni, a jövőben ebben is magasabb szintre akar lépni, és majd eljutni az NB I-es játékvezetői engedélyig. Mivel szenvedélye a kézilabda, tervei között szerepel a sportedzői képzés elvégzése is.

A tanulást pedig a gazdaságtudomány területén szeretné folytatni a felsőoktatásban. Szerinte az egyetem, illetve később a munka, a játékvezetői és az edzői feladatok jól megférnek egymás mellett, egyikről sem kell lemondania. Nevelőszülei mindenben támogatják, és biztos hátteret adnak neki ahhoz, hogy megvalósítsa határozott elképzeléseit.

Szurkolunk fiataljainknak, hogy minden álmukat valóra tudják váltani. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóra még évekig számíthatnak ebben./media/uploads/images/post_upload/IMG_0879.jpg
Szent Ágotás gyermekek és fiatalok is részt vettek a zárómisén
/media/uploads/images/post_upload/Szent-Gellrt-frum-face.jpg
„Szívvel lélekkel” Országos gyermekvédelmi konferenciát szervez a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató
/media/uploads/images/post_upload/2108278185_Kothencz.jpg
Magas rangú állami kitüntetés Kothencz Jánosnak