Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/IMG_20211009_121032.jpg

A vendéglátás szakmáival ismerkedhettek gyermekvédelemben nevelkedő fiatalok

Mustot ittak, különleges ételeket kóstoltak, és szakmai tapasztalatot gyűjtöttek a napokban olyan Tolna és Baranya megyei fiatalok, akik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülőinél vagy lakásotthonaiban nevelkednek, de jövőjüket a vendéglátás különböző területein képzelik el. A cukrászatot, szakács szakmát, felszolgálást tanuló diákok egy rendkívüli pályaorientációs eseményen vehettek részt a SVÉT jóvoltából.

Szeptembertől újraindult a hazai csúcs gasztronómiát képviselő éttermeket összefogó, Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) országos programja, a "Mosolyt Fakaszt", amely a családjukból kiemelt fiatalok számára hívja fel a figyelmet a vendéglátásban rejlő munkalehetőségekre.  

– Közösségünk küldetésének tekinti, hogy közvetlenül is felvegyük a kapcsolatot a nehéz sorsú, családjukat vesztett, de a szakma iránt érdeklődő gyermekekkel és fiatalokkal, hogy segítsük őket a tapasztalatszerzésben – mondta a programsorozatról Ruprecht László séf, a SVÉT elnöke. - Baranya megyében két étterem: a villányi Mandula és a hosszúhetényi Almalomb is csatlakozott szervezetünkhöz, így a napokban ők látták vendégül azt a húsz, gyermekvédelemben nevelkedő, Tolna és Baranya megyei fiatalt, akik az életüket a vendéglátásban képzelik el – ismertette a program lényegét a szervezet vezetője.

A személyes találkozáskor a vendéglők kitettek magukért: nem csupán egy háromfogásos, pazar ebéddel várták a fiatalokat: Villányban megismerték a borkészítés titkait, Hosszúhetényben pedig az étterem saját készítésű termékeit – füstölt sót, kenyeret, különböző italokat - is megkóstolhatták. Mindkét étteremben valóságos terülj asztalkám fogadta a gyerekeket: az étlapról rendelhették meg az ebédet, a levestől a desszertig különféle ételcsodákat tálaltak fel nekik. A  fiatalok maguk is cukrászatot, szakács szakmát, felszolgálást tanulnak, így külön élményt jelentett számukra, hogy az ott dolgozókkal is beszélgethettek. Ebéd közben a minőségi, szezonális alapanyagokról az elkészítés érdekes lépéseiről volt szó,  és nemcsak megkóstolták, de le is fotózták a különleges fogásokat.  

Kaproncai Karinának kézügyessége és kreativitása alapján javasolták általános iskolai tanárai a cukrászképzést, ezért jelentkezett a szekszárdi Hunyadi Mátyás Vendéglátó Szakképző Iskolába. A jelenleg 11-es, végzős diák a remek ebédnél is fontosabbnak tartotta, hogy bemehettek az étterem vendégek elől elzárt területeire. – Az egész program bátorítást adott, hogy jó úton járunk, mert a szakmánk biztos munkahelyet jelenthet számunkra. Jól éreztük magunkat és nagyon köszönjük ezt a lehetőséget – mondta összegzésképpen.

-A mi legfontosabb eredményességi mutatónk, ha olyan gyermekeket bocsátunk ki, akik megállják a helyüket az életben- hangsúlyozta az esemény kapcsán Szécsényi Sándor, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Dél-Dunántúli Területi Igazgatóságának igazgatója. - Ez a nap a pályaorientációt szolgálta, ráadásul csúcsminőségben -  a gyerekeink megismerhették milyen a jövő gasztronómiája, de egyben jó példát is láttak saját szemükkel a minőségi munkára. Azt tapasztalták meg, hogy bátran álmodhatnak nagyot, meg lehet csinálni, csak szorgalom és hozzáértés kell – hangsúlyozta a gyermekvédelmi szakember.

A SVÉT mentorprogramjára az ország 13 megyéjében működő gyermekvédelmi szolgáltató teljes területéről pályáztak gondoskodásban nevelkedő fiatalok. 


/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg
800 gyermekben ébresztünk reményt
/media/uploads/images/post_upload/Heti mott_2024.png
Heti mottó