Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/bc5k8159.jpg

A Roma est hagyományosan az ÁGOTA Tábor egyik legfontosabb programja már 15 éve. Közös éneklésekből, tábortűz melletti zenélgetésből nőtte ki magát, hogy mostanra már büszkeséget ébresztő, az összetartozást és a roma identitást erősítő nagyszabású programmá váljon. 

 - Félve jönnek a gyerekek, nem merik felvállalni azt, hogy ők roma származásúak. Idén sokan vannak itt olyan gyerekek, akik még nem voltak eddig ÁGOTA Táborban, s akik most láthatták, hogy ennek az estnek is ugyanúgy kultúrája és hagyománya van nálunk, ahogy például a Toldi versenynek és sok más eseményünknek - meséli Fehér Mihály autentikus önkéntesünk az est utáni eufórikus pillanatokban. - Amikor vége volt az előadásnak, néhány gyerek odaszaladt hozzám, megölelt és odasúgta a fülembe, hogy most már fel merik vállalni, hogy roma származásúak.

A Roma este egyik házigazdája, Szili-Balog Mária az est kezdetén egy interaktív beszélgetés során elmondta, nagyon fontos, hogy jobban megismerjük a cigány hagyományokat. Azt, hogy honnan is származnak és a több száz évre visszavezethető kultúrájukba mélyebben belelássunk. Ezt a célt szolgálta az esten híres cigány emberek és életművük felsorolása vagy akár a cigány zászló színeinek, a kerék szimbólumának közös értelmezése is. Az est egyik felemelő pillanata kétségkívül az volt, amikor több százan együtt énekeltük el a cigány himnuszt. 

Idén egy táncos színdarabbal készültek fiataljaink az estre, amely a lányszöktetés hagyományát elevenítette fel. Két fiatal szerelmes, és civakodó családjaik történetének tapsolhatott a közönség. A családok közti konfliktusokat hála az égnek, a darab végére kisimította a szerelem. Az előadás tetőpontján a lagziba már hivatalos volt a nézőközönség is, így mind együtt rophatták a hatalmas rendezvénysátor padlóján a tüzes táncot. Nagy örömünkre szolgált, hogy vendégül láthattuk ezen a számunkra olyan fontos estén Langerné Victor Katalint, Novák Katalin köztársasági elnök asszony tanácsadóját is, aki az est kezdetén kedves szavakkal köszöntötte táborozóinkat.

Turai Melinda, 16 éves táborozónk játszotta az előadás női főszerepét. Most először lépett fel, ráadásul több száz fős közönség előtt. A csoportvezetője választotta ki őt a darabba szereplőnek, ami meglepte őt, de szívesen vállalta a kihívást. Melinda, mint elmondta, nagyon izgult, hiszen most először lépett színpadra, de próbált csak a mozdulataira koncentrálni. Olyan jó élmény volt neki az előadás, hogy a későbbiekben komolyabban is szeretne táncot tanulni.

Az estet a Parno Graszt együttes koncertje koronázta meg, akik már a beállás idején is olyan ütemet diktáltak az izgatott közönségnek, hogy már kezdés előtt is valódi koncerthangulat uralkodott a sátorban.  

Szili-Balog Mária az est fontosságát így összegezte: A gyerekek sajnos sokszor szégyenbélyegként élik meg, hogy gyermekvédelmi gondozásban nevelkednek, és ezen még tovább súlyosbít az is, ha roma származásúak. A roma identitás erősítése, a büszkeség érzésének kialakítása, támogatása nagyon fontos lehet, hiszen a gyerekek, aki sorsukból kifolyólag gyökértelennek érzik magukat, a roma származásuk megélésével mégis valamiféle gyökereket kaphatnak itt nálunk.



/media/uploads/images/post_upload/Messenger_creation_d286f7ff-1233-42c0-b9af-83763d587ecd.jpeg
Szakmai nappal egybekötött csapatépítő tréninget szervezett a gyógypedagógiai divízió ÁGOTA Falván!
/media/uploads/images/post_upload/SAC_0118.jpg
Újabb ajtók nyíltak gyermekeink előtt – új nevelőszülőket köszöntött az ÁGOTA Közösség!
/media/uploads/images/post_upload/Fb_20240422_2.png
Heti Útravaló - 2023. 15. hét