Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

A nemzeti önazonosság a legfőbb 48-as örökségünk

Szolgáltatónk a nemzeti ünnepre műsorral készült, amelyben a hódmezővásárhelyi Béla cigány utcai lakásotthon fiataljai: Laci, Szabolcs, Renátó, Levente, Zsolt, Tomi, és Krisztián ‍szerepeltek. Már januárban elkezdődött a hangolódás az eseményre. Ellátogattak például a Tornyai Múzeumba is, mert a helyi közgyűjtemény különösen értékes, '48-as hagyatékkal rendelkezik.   

Plohn József, a híres fotográfus honvédportréi ezek, amelyek az 1900-as évek elején készültek, mintegy 50 évvel a szabadságharc leverése után. A fotók történetéről, jelentőségéről Bernátsky Ferenc muzeológus, helytörténész mesélt nekik.

A képeket szemlélve a fiatalok olyan embereknek tudtak a "szemébe nézni", akik maguk is részt vettek a szabadságharc csatáiban.

Ez az élmény is segített nekik abban, hogy létrejöhessen a műsor, amely a szabadság, egyenlőség, testvériség és a hazaszeretet szavak 174 évvel ezelőtti, és jelenkori tartalmát vetette össze. Ebben lakásotthonának fiataljai saját gondolataikat mondták el a forradalmi eszményekről.

A szabadság szerintük ma már azt jelenti, hogy a törvények betartása mellett megtehetünk bármit, szabadon gondolkodhatunk, szabadon mondunk véleményt. Az egyenlőség alatt ma azt lehet érteni, hogy mindenkinek ugyanazok a jogok járnak. A testvériség pedig azt, hogy kiállunk egymásért és megosztjuk, amink van.

Kothencz János főigazgató ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a ’48-as forradalmárok, élükön Petőfivel elköteleződtek ezen eszmények mellett, ezért nekik köszönhetjük nemzeti önazonosságunkat. A szervezet vezetője úgy fogalmazott, azt, hogy ma magyar nemzettudatunk lehet, tőlük kaptuk. Majd így folytatta: „Én hiszem, hogy az örökségünkként ránk hagyott, nemzeti önazonosságuk, előmozdítja bennünk is mindazt, ami jó és nemes. 1848-49 hőseinek örökségét birtokoljuk és éljük meg minden nap, amikor nehézségeink ellenére mégis a másik ember szolgálatát és támogatását vállaljuk. Mert magyarok vagyunk, és mert egy a nemzet, határon innen és túl. Ez a mi önazonosságunk!”

A műsorban verbunkot táncolt a deszki Tiszavirág Táncegyüttes, és hazafias, népszerű dallamok hangzottak el a Nyugdíjas Létért Egyesület népdalköre tolmácsolásában.

Az ünnepség végén a résztvevők, gyermekek, idősek és fiatalok mécsest gyújtottak és az égő gyertyákból az 1848-as számot formázva emlékeztek a szabadságharc hőseire./media/uploads/images/post_upload/BC5K2586.jpg
Budapesten díjaztuk Pest megyei kiválóságainkat
/media/uploads/images/post_upload/BC5K2926.jpg
Ünnepi hangulatú családi nap Budapesten
/media/uploads/images/post_upload/317729620_1449655808861833_6159303521017895255_n.jpg
Egerben is díjaztuk kiválóságainkat