Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

A Bács-Kiskun megyei gazdák idén is nevelőszüleinknek és a náluk élő gyermekeknek ajánlották fel a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében összegyűjtött liszt egy részét. Az adománynak köszönhetően a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató idén újra jelentős mennyiségű, mintegy 2000 kilogramm lisztet oszthat majd szét 300 Bács-Kiskun megyei nevelőszülő, s a gondoskodásukban nevelkedő 1200 gyermek közt.


Már több, mint egy évtizedes hagyománya a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) jótékony összefogásának a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program.

Az adományozás célja minden évben ugyanaz: segíteni az arra rászoruló gyermekeket az ország egész területén, illetve a környező országok magyarlakta területein. A gyűjtés egész évben tart, a teljes magyar gazdatársadalmat sikerül megmozgatnia. Mindenki kötetlen mennyiségben, a saját lehetőségei szerint ajánlhat fel a jó célra búzát, amelynek egy részét liszt, másik részét pedig kenyér formájában osztják ki, amikor az éves gyűjtés után eljön végre az adományozás ideje.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson tartotta adományozó ünnepségét. Adományozó levelet vehetett át három olyan szervezet, amelyek kitartóan segítenek rászoruló magyar gyermekeket: Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, a Szabadszállási Református Egyház és a Dunavecsei Római Katolikus Egyházközség.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekei az eseményhez méltó szép műsorral készültek. A 16 éves Szabó Virág Erzsébet Benedek Elek Kisfalumon néma csend ül című versével nyitotta az ünnepséget. Majd oláhos és rábaközi lassú és friss csárdás táncok következtek. 

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, napjainkban még nagyobb szükség van a nemzeti összefogásra és a szolidaritásra, ahogy arra is, hogy az adományok szervezett formában jussanak célba.

Salacz László országgyűlési képviselő Gáspár Ferenchez csatlakozva elmondta, hogy az adakozó gazdák a súlyos aszály ellenére is emelni tudták a felajánlott búzamennyiséget. Mint felidézte, 2011-ben, első alkalommal 10 tonna búzát oszthattak szét, azóta ezt a mennyiséget messze meghaladták, megsokszorozták.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke szerint az emberi értékeket tipró világban minden eddiginél fontosabb menteni az értékeket, tisztelni a hagyományokat. A 15 millió búzaszem program alapelve a nemzeti összetartozás fontossága. Ezt szimbolizálja maga a kezdeményezés neve is, hiszen a 15 millió búzaszem megőrölve a kenyérben egyesül.

A köszöntő gondolatokat követően Pálinkásné Balogi Beáta lelkész és Vass Huba esperes terményáldása emelte tovább az esemény ünnepi hangulatát. Majd az adományozó levelek átadása következett. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójának, Kothencz Jánosnak Jakab István alelnök úr nyújtotta át a dokumentumot, míg a nevelőszülők nevében Török Zoltánné területi igazgató vett át jelképesen 1 kilogramm lisztet.  Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke és a Szabadszállási Gazdakör elnöke a Szabadszállási Református Egyháznak, Borbély István, a Dunavecsei Gazdakör Egyesület elnöke pedig a Dunavecsei Római Katolikus Egyházközség képviselőjének adott át adományozó levelet.

Kothencz János záró beszédében hangsúlyozta, most már tízezres nagyságú az ÁGOTA közösség. A segítők és munkatársak nap, mint nap mérlegelik, mire van a gondoskodásukban élő mintegy 7000 gyermeknek nélkülözhetetlen szüksége. Kifejtette a tárgyi adományok és a mindennapi segítségnyújtás mellett az emberi jóságra, a természetes erkölcsi jóra van a legnagyobb igény. Végül azzal zárta gondolatait, hogy jövőre már 500 gyermekkel várják majd az adományátadást, hogy méltóképpen köszönhessék meg ÁGOTA Falván ezt a tiszta szándékot, jóakaratot, amely a 15 millió búzaszem programból árad.


/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg
800 gyermekben ébresztünk reményt
/media/uploads/images/post_upload/Heti mott_2024.png
Heti mottó