Ilyen a huszadik ÁGOTA® Tábor
Integrációs programsorozat 2018
Integrációs programsorozat 2017
Integrációs programsorozat 2016
Integrációs programsorozat 2015
Integrációs programsorozat 2014
Integrációs programsorozat 2013
Integrációs programsorozat 2012
Minden gyermeknek családban van a legjobb helye
Interjúk
Dél Alföldi regionális bűnmegelőzési fesztivál 2017 szeptember 09.
Videók
KÁSZPEM-könyvek magyarul-angolul
Nevelőszülők jelentkezését várjuk! - ÁGOTA® Alapítvány - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány
 

Nevelőszülők jelentkezését várjuk!

Vissza az előző oldalra!
Ma Magyarországon mintegy 21 500 ezer gyermek él családból kiemelten, nevelőszülőknél és lakásotthonokban. Ez a szám azonban csak a jéghegy csúcsa. A gyermekvédelmi szakemberek több ezer család és gyermek sorsát kísérik figyelemmel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legsikeresebb és leghatékonyabb segítség, ha a gyermek családban nő fel, és csak a legvégső esetben kerül az intézmény falai közé. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ezért nemrégiben egy integrációs programsorozatot indított útnak. A programban résztvevő szakemberek célja, hogy az állami gondoskodásban nevelt gyerekek mihamarabb nevelőszülőkhöz, befogadó családokhoz kerüljenek. Az összefogásnak köszönhetően Csongrád megyében már fél év alatt jelentősen nőtt a nevelőszülők száma, és egyre több állami gondozott kerül befogadó családokhoz. „A programsorozatnak hála, felélénkültek a nevelőszülői hivatásvállalások, és több gyermeket tudunk családhoz juttatni” – számolt be a tapasztalatokról Kothencz János, az ÁGOTAŽ vezetője, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató programsorozatában most Budapesten keres olyan elhivatott, empátiával rendelkező nevelőszülőket, akik vállalják a családjukból kiemelt gyermekek és fiatalok saját családjukban történő nevelését, lelki sebeik orvoslását és képesek szeretetet, biztonságot nyújtani a rászoruló gyermekeknek. Mivel a gyermekek igényeit csak megfelelően felkészített nevelőszülők tudják biztosítani, ezért a jelentkezőket egy szakemberekből álló team hallgatja meg. A bizottsági meghallgatást követően környezettanulmány készül és a jelentkezőknek pszichológus által végzett vizsgálaton is át kell esniük. Hogyan válhatok nevelőszülővé?
A nevelőszülővé válásnak és a működési engedély megszerzésének a feltétele egy 60 órás szakmai tanfolyam sikeres elvégzése. Nevelőszüleink a KÁSZPEMŽ pedagógiai rendszer és csoportmódszer segítségével módszerspecifikus segítséget, valamint emellett anyagi támogatást is kapnak nagyszerű hivatásuk ellátásához. A nevelőszülők munkáját nevelőszülői tanácsadó segíti, aki 3 hetente felkeresi a nevelőcsaládokat és ellenőrzi a gyermekek ellátását, gondozását, segít orvosolni az esetlegesen felmerülő problémákat. A leendő nevelőszülők e szép hivatás ellátásához minden szakmai és emberi segítséget megkapnak.
Cél a családjukból kiemelt gyermekek családias jellegű nevelése, valamint a vér szerint kapcsolattartás és a vér szerinti családba történő hazagondozás elősegítése. A nevelőszülők jelentkezését a budapestneveloszulo@gmail.com email címen várjuk. További elérhetőségek:
Haydu Olivia, a nevelőszülői hálózat vezetője - 20/2844727
Pósáné András Kata - 20/946-0101
Barabás Klára - 20/669-0875
Kothencz János - 30/670-9227 A KÁSZPEMŽ rendszerről „A legnagyobb problémája ezeknek a gyerekeknek a társadalomtól, egymástól való elszigeteltségük, jövőkép nélküliségük.” (Kothencz János) Néhány évvel ezelőtt az ÁGOTAŽ egy országos állapotfelmérő kutatást indított útjára. Csaknem 170 munkatárs: teológusok, pedagógusok, szociológusok, pszichológusok és terapeuták bevonásával a 6-24 éves korosztályon belül a gyermekvédelmi gondoskodásban élő, családjukból kiemelt gyermekek és fiatalok lelki sérüléseit, közösségi, beilleszkedési problémáit vizsgálták, és megoldásokat kerestek azokra. A kutatások eredményeire támaszkodva egy komoly szenzitív pegagokikoterápiás (érzékenyítő nevelő-gyógyító) rendszert és módszert dolgoztak ki az állami gondoskodásban élők társadalmi beintegrálására. Napjainkban számos főiskolai és egyetemi tanszék oktatja, több száz gyermekvédelmi szakember tanulja és hasznosítja az időközben elkészült és akkreditált pedagógiai programot, a Kothencz-féle KÁSZPEMŽ Módszert. Budapest, 2012-12-11 [oldaltores]

Szent Ágota