Ilyen a huszadik ÁGOTA® Tábor
Integrációs programsorozat 2018
Integrációs programsorozat 2017
Integrációs programsorozat 2016
Integrációs programsorozat 2015
Integrációs programsorozat 2014
Integrációs programsorozat 2013
Integrációs programsorozat 2012
Minden gyermeknek családban van a legjobb helye
Interjúk
Dél Alföldi regionális bűnmegelőzési fesztivál 2017 szeptember 09.
Videók
KĂ–SZPEM®kĂ©zikönyvek magyarul-angolul
Róluk... írták... I.
Róluk... írták... II.
About them... for them... I.
About them... for them... II.
Mátyás-év vándorkiállítás - ÁGOTA® Alapítvány - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány
 

Mátyás-év vándorkiállítás

Vissza az előző oldalra!

Egy különleges pasztorációs gyakorlat élménye reményében elhoztuk a Mátyás-év vándorkiállítást a Bácsalmási Gyermekotthonba.

2018-ra a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Mátyás király Emlékévet hirdetett, az igazságos király trónra lépésének 560., és születésének 575. évfordulója alkalmából.

Nekünk, akiknek küldetésünk van hozzátok, fontos volt, hogy találkozzunk Mátyás király szellemiségével.

Azt ajánlottuk e kiállítással, hogy a rohanó világban álljatok meg egy-egy pillanatra.

A jövő Ti vagytok. A jövő Te vagy!

Sándor József László azt mondja: „Amelyik nép elfelejti saját történelmét, azt a népet elfelejti a történelem.” Nekünk, magyaroknak olyan gazdag múltunk van, amihez kevés fogható. Ezért őrizzétek Ti is legbecsesebb kincseinket!

Mátyás olyan királyunk volt, aki örökre beírta magát a nemzet történelmébe és emlékezetébe. Született egy mondás: „Meghalt Mátyás, oda az igazság!”

De a múlt mit sem ér, ha Neked, ma nem üzen. Mert üzen. Neked. És hogy mit? Ha van hozzá füled meghallod, csak figyelj!

Talán Mátyás az utolsó nagy király, aki úgy hoz új dolgokat a nemzet életébe, hogy megőrzi a múltból azt, amire a jövőt lehet építeni. A humanizmus és a reneszánsz értékvilága mellett a magyar értékek őrizője és fejlesztője, a keresztény hit védelmezője ő. Az egyszerű emberek igazságos segítője. Tizenöt évesen kezdi az uralkodást. Gyerekek, sokan ti is most ebben a korban vagytok!

Sikereit műveltségével és céltudatosságával érte el. Légy tanult és céltudatos, Te is!

Távol tartotta a nálunk erősebb törököt országtól. Viszonylag kevesebb harccal, mint apja, de sok okossággal. A középkor világossága, a lovageszmény képviselőjeként is tekinthetünk rá. Máig él a lovagiasság eszménye a köztudatban.

Magasra törő célja volt, hogy birodalmi álmai is voltak. Az jó, ha ma a Te álmaid is a csillagokig érnek, mert akkor nagy dolgokat fogsz elérni az életben.

A Mátyásra is jellemző hit – a végtelen távlatait nyitja. Boldog, aki rátalál! Ha tudsz álmodni, vágyakozni nagy dolgok után és van hited, Tiéd a világ! Kívánjuk Neked, Mátyás király szellemiségével, hogy így legyen!

Mert nekünk, akik lassan a múlt leszünk, a remény, a jövő Te vagy!


Szent Ágota