Ilyen a huszadik ÁGOTA® Tábor
Integrációs programsorozat 2018
Integrációs programsorozat 2017
Integrációs programsorozat 2016
Integrációs programsorozat 2015
Integrációs programsorozat 2014
Integrációs programsorozat 2013
Integrációs programsorozat 2012
Minden gyermeknek családban van a legjobb helye
Interjúk
Dél Alföldi regionális bűnmegelőzési fesztivál 2017 szeptember 09.
Videók
KÁSZPEM-könyvek magyarul-angolul
Bácsalmás 3. lakásának tavaszi beszámolója - ÁGOTA® Alapítvány - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány
 

Bácsalmás 3. lakásának tavaszi beszámolója

Vissza az előző oldalra!

A tavaszi hónapok is eseményekben, és programokban gazdagok voltak. A rutinos reggelek aktívan indulnak a szoba rendberakásával, majd tornával. Amikor megjött a napsütés, vele együtt megérkezett a tavaszi nagytakarítás ideje is. A gyerekek hétvégenként nem csak a lakásukat takarítják ki alaposan, az udvart is szépen mindig rendbe rakják, gereblyéznek, faágakat szednek össze, söprögetnek, gazolnak. A szabadidőt sok játékkal töltik: kártyajátékokkal, mi van a kosárban játékkal, célba dobóval, városi sétákkal, kézműves foglalkozásokkal. A sportolás is fontos a kamasz fiúknak, napi szinten igénylik a mozgást, hét közben is többször kimennek a pályára, de ha kicsit szorítja az idő őket, akkor a hátsó udvarban lévő ketrecnek nevezett szuperpálya is elegendő a felesleges energia levezetésére. Hétvégenként, edző jár hozzájuk, aki szintén jól megmozgatja a fiúkat. A sok mozgás eredményeként a pocakok is terhelhetőek mindenféle finomsággal, bármikor szinte bármi jöhet. A finomságok készítésében a gyerekek is mindig kiveszik a részüket. Ügyesen készül a pizza és a krémes és minden más ehhez fogható finomság.
A születésnapokat is mindig megünnepeljük. A kérésre készített torták nagyon szépek és finomak, főleg, mert a társak is segédkeztek az elkészítésében. Városi programokra is szoktunk járni, a sporteseményeken a versenyzőinknek mindig lelkesen szurkolunk. Az ünnepeinkre is komoly hangsúlyt fektettünk. A 1848. március 15-e emlékére a fiúk a lakást feldíszítették, kokárdát készítettek, az ajtó őrzőjét, Samut is csinosba öltöztették, és megbeszélték miért ünnepeljük ezt a napot, mi minden történt ekkor a múltban. A másik fontos ünnepünk a hústvét. A hamvazószerdai misén is részt vettek a templomban a gyerekek, Tibi bácsival. Pasztoráció keretein belül Robi bácsi elbeszélgetett, intézményünkben a lakó összes gyerekkel a 40 napos böjt igazi jelentőségéről; a belső béke, a szeretet, az útkeresés, az egymáshoz való fordulás fontosságáról. Mindenki aktív volt a beszélgetésben. Nagyon tetszett nekik a téma.


Szent Ágota