Ilyen a huszadik ÁGOTA® Tábor
Integrációs programsorozat 2018
Integrációs programsorozat 2017
Integrációs programsorozat 2016
Integrációs programsorozat 2015
Integrációs programsorozat 2014
Integrációs programsorozat 2013
Integrációs programsorozat 2012
Minden gyermeknek családban van a legjobb helye
Interjúk
Dél Alföldi regionális bűnmegelőzési fesztivál 2017 szeptember 09.
Videók
KÁSZPEM-könyvek magyarul-angolul
Bütyök színjátszóda Vasváron. Sánta Ferenc, Sokan voltunk - ÁGOTA® Alapítvány - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány
 

Bütyök színjátszóda Vasváron. Sánta Ferenc, Sokan voltunk

Vissza az előző oldalra!

Beszámoló a Bütyök Színjátszoda, Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon történt fellépéséről!

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató felkérésére, 2018 márciusában, színjátszó csoport szerveződött. Kedvcsinálóképp bemutatkozott a P Műhely Egyesület fenntartásában működő AHA hajléktalan színpad. Az eseményre, Almásfüzitőn került sor, ahol a Komárom-Esztergom megyei Lakások gyermekei ismerkedhettek meg a Színjáték szépségeivel.

A megalakuló csoport az intézmény oroszlányi lakásotthonában kezdte meg a munkáját, előbb kettő, majd rövidesen hét fővel. Arra Gondoltunk, hogy Lázár Ervin, Bárányfelhő Bodorítója megfelel a gyermekek ízlésének, könnyen, és gyorsan tanulható, élvezetes mű mindannyiunk számára. Célul a Vasvári Nemzetközi Színjátszón való bemutatkozást jelöltük ki. A gyermekek hatalmas lendülettel és érdeklődéssel álltak a munkához. A darab megvalósítása jó tempóban haladt. 2018. június elején egy három napos színjátszó tábor alkalmával sikerült befejezni a darab betanulását.

Ezzel párhuzamosan az eddig külső megfigyelőként részt vevő AHA színpad felnőtt játszói, az intézményük szakmai vezetésének engedélyével, egy másik irányból támogatta meg a kezdő színjátszókat, és négy fő gyermek színjátszó segítségével színpadra állította Sánta Ferenc: Sokan voltunk című novellájának dramatizált változatát. Ebbe a munkába bevonódtak, a tatabányai lakásotthon két fiú játszója is.

A Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztivál 2018.06.22, és 06.24.-e között került megrendezésre. Az eredeti nevezéstől eltérően sajnálatos módon a Bárányfelhő Bodorító című darab nem kerülhetett bemutatásra (szervezett program miatt, a főszereplő nem tudott jelen lenni), ellenben a felnőttekkel játszott produkciót be tudtuk mutatni. A bemutatót követően a szakértőkből álló zsűri értékelte a munkánkat. Véleményük szerint a gyermekek nagyon jó munkát végeztek, hitelességükhöz nem férhetett kétség. Az egyik gyermek szereplő játékát (Ő alakította Sánta Ferenc figuráját, hol narrálva, hol dialógus formában) kiemelték, és buzdították a csoportot, hogy folytassák a megkezdett munkát. Összességében a darab nagyon jó értékelést kapott mind a gyermek, mind a felnőtt játszók viszonyításában.

Külön ki kívánom emelni, hogy a fesztivál hangulat olyan hatással volt a játszó gyerekekre, hogy önként jelentkezett három fiatal, egy izgalmas műhelymunkára, ahol a téma, Shakespeare, Szent Iván éji álom mesterjelenete volt. A gyermekek bevonódtak a próbafolyamatba, majd egy rögtönzött előadás keretében be is mutatkoztak (angyal szerepben).

A fesztivál különböző programjaiba bevonódtak (pl. táncház), jó kapcsolatot alakítottak ki a különböző csoportok tagjaival.

Az eredményhirdetésre a fesztivál utolsó napján került sor.

Sánta Ferenc: Sokan voltunk című novellája színpadi változata

Ezüstminősítést kapott

Szerepmegformálásért járó különdíj (felnőtt szereplő)

Emléklap a csoportoknak

Névre szóló emléklap a gyermekek számára

Vasvár vándordíja

Jó volt látni azt a pozitív változást, amelyet a játék élménye okozott a gyermekek számára.

Búcsúzáskor feltettem a gyerekeknek a kérdést: „nos, folytassuk…” „Igen!” Hangzott a mosolygós válasz. És ez minden fizetségnél többet ért számunkra…


Szent Ágota